JUTRO NAKON IZBORA: Evo kakva je atmosfera u “oslobođenoj” Crnoj Gori

Izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula smatra da je snažna politička polarizacija motivisala veliki broj građana da iskoriste svoje biračko pravo.

printscreen/youtube.com/Predsjednik Crne Gore

Ta polarizacija najbolje se vidi u skoro izjednačenim rezultatima dve vodeće koalicije, ali i rezultatima nekih novih političkih opcija, kao i u neuspesima nekih političkih opcija“, naveo je Picula za RTCG.

Ističe da visoka izlaznost na izborima znači i visoka očekivanja građana od parlamenta, pred kojim je, kako kaže, mnogo posla, jer je potrebno nastaviti pregovore Crne Gore sa Evropskom unijom (EU).

Zoran Stanojević, izveštač RTS-a iz Podgorice, navodi da su jučerašnji izbori protekli mirno i da nije bilo velikog slavlja.

“Jutro je mirno, građani su poslušali savete da ostanu u svojim kućama, ali su noću kroz Podgoricu prolazili automobili koji su trubili, a tako je bilo, kako čujemo, i u ostalim gradovima. Jedini incident za koji smo čuli jeste da je u Nikšiću u kružni tok gde su se okupili građani uletelo jedno vozilo. Povređeno je nekoliko osoba, među kojima i sam vozač koga su napali građani“, navodi Stanojević.

Predsednik Crne Gore i predsednik DPS-a Milo Đukanović u svom sinoćnjem obraćanju poručio je da je DPS osvojio najviše glasova na jučerašnjim izborima i samim tim najviše mandata – 30 od 81.

Dodao je da DPS sa partnerima ima 40 mandata, ali da treba sačekati finalno prebrojavanje glasova, da se vidi na koju stranu će preći taj jedan mandat – na stranu opozicije ili na stranu vlasti.

Izborne liste Hrvatska građanska inicijativa (HGI) – Svim srcem za Crnu Goru i Hrvatska reformska stranka Crne Gore (HRS) nisu osvojile nijedan mandat.loading...