KAD CNN PIŠE: Na Balkanu postoji jedina MUSLIMANSKA DRŽAVA koja pruža NADU i koja je PROAMERIČKA

albanija
Pixabay.com

"U današnje vreme, kada islamski teroristi ubijaju hrišćane u Briselu i Parizu, raznose bombama majke i decu koje slave Uskrs u Pakistanu, kada američki predsednički kandidati pozivaju da se muslimanima zabrani ulazak u SAD, postoji jedno mesto koje pruža nadu." Ovako počinje tekst američkog CNN-a o - Albaniji.

 

Amerikanci pišu o Albaniji kao “odličnom pokazatelju da u većinski muslimanskoj zemlji islam i hrišćanstvo mogu da se slažu i žive zajedno”. Uz to, piše i da je Albanija jedna od “najvećih proameričkih zemalja na svetu”.

 
Novinarka CNN-a piše da, kada prošetate ulicom Tirane, i pitate nekog šta misli o SAD, dobićete samo reči hvale, divljenja i poštovanja.

Ipak, ceo tekst ne čini samo hvaljenje Albanije, nego i kritika na račun Donalda Trampa. CNN piše o reakcijama Albanaca na spomen kontroverznog republikanca, koji ne krije svoje antimuslimanske stavove.

“Ljudi odmahuju glavom, neki se i smeju. Uglavnom, reakcije su negativne”, piše CNN, i prenosi mišljenje Aurore Ćiće, biologa iz Tirane.

MOŽE LI BIZARNIJE? Tramp je ovom izjavom o tek rođenoj ćerki ŠOKIRAO SVET 1994. godine

– Deluje kao ludak. Ovde u Albaniji, svi mi živimo zajedno, i ne obraćamo pažnju na religijske razlike. Vidimo Ameriku kao simbol demokratije i jednakosti. Ako Tramp postane predsednik, taj simbol će biti uništen – kaže Ćića.

Niko u Albaniji gotovo da ne zna ko je Ted Kruz, Trampov unutarstranački protivnik. Ali zato na spomen Hilari Klinton, Albanci reaguju gotovo orgazmično. Albanci ne zaboravljaju ulogu njenog muža Bila u (nezakonitom) otcepljenju Kosova i Metohije. CNN otcepljenje južne srpske pokrajine i ulogu Bila Klintona u tome (naravno) opisuje kao “pobedu slobode i sprečavanje genocida nad Albancima”, i citira reči Edija Rame, nekadašnjeg gradonačelnika Tirane a danas premijera, koji je posle Kosova izjavio da je “Albanija najameričkija zemlja na svetu posle Amerike”.

CNN je ipak, pored silnog hvaljenja Albanije, našao mesto i za par redova kritike, spomenuvši “šačicu Albanaca koji su se pridružili Islamskoj državi”, ali odmah u sledećoj rečenici stoji da je taj broj “znatno manji nego u zemljama zapadne Evrope”.