KAD MERKELOVA LUPI ŠAKOM O STO: Nemačka kancelarka ‘izribala’ Hrvate zbog blokade Srbije

Angela Merkel
Beta

Nemačka kancelarka Angela Merkel "izribala" je zbog blokade Srbije hrvatskog šefa diplomatije Mira Kovača tokom radne večere na samitu u Parizu, piše Blic.

 

Prema saznanjima tog lista, nemačka kancelarka je praktično naterala Kovača da pred svim zvanicama obeća da će Hrvatska deblokrati otvaranje poglavlja Srbiji.

Ona je, kako list navodi, hrvatskog ministra iznenada pred svima pitala “kada se beše otvaraju poglavlja Srbiji, 19 jula?” nakon čega je usledio tajac od nekoliko sekundi, a zatim je ponovila pitanje i Kovač je samo potvrdno klimnuo glavom.

“U tom trenutku svima je bilo jasno da je stvar završena i da više nema prepreka za otvaranje poglavlja 23 i 24,” piše Blic.

Što se tiče Hrvatske više ne postoje prepreke da Srbija otvori poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU.

Ubrzo je to potvrdio i ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc izjavivši da je Hrvatska odustala od blokade otvaranja poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima Srbije.

Osim toga, Dragan Đukanović iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu izjavio je da je nemačka kancelarka u svemu tome imala “ključnu ulogu”.