KAD SUDIJA NAPIŠE TRILER: Održana promocija romana “Deca zla” Miodraga Majića

U prisustvu velikog broja novinara i ljubitelja knjige, u klubu Remiks održana je promocija romana Deca zla autora Miodraga Majića. Tom prilikom, osim autora, o knjizi su govorili književni kritičar Gojko Božović, scenarista i reditelj Vuk Ršumović i urednica Vulkan izdavaštva Marija Radić. Odlomke je čitala glumica Bojana Maljević. Posle predstavljanja romana, dok je autor potpisivao primerke knjige, atmosferu je svojim nastupom ulepšao gudački kvartet Mozaik.

Promo

Na početku promocije, prisutnima se obratila urednica Vulkan izdavaštva Marija Radić.

– Čim je pročitala rukopis, pomislila je: Imamo priču! U romanu Deca zla autor je napisao sve ono što ne smemo da izgovorimo naglas. Objasnio je kako da se sa zlom izbori bespomoćan pojedinac, da sačuva veru u zdrav razum i ne dopusti da zlo utiče na njegovu percepciju o sebi i drugima. U pitanju je sirova priča istisnuta iz života, kojoj je autor podario trajanje u vremenu jer je odevena u književno ruho, ističe urednica. Priča o nemogućnosti opstanka ljubavi i dobra u svetu punom zla. Konačno imamo odlično napisan srpski triler i vreme je da izgovaramo prećutane istine – zaključuje Marija Radić.

Na pitanje urednice koliko je priča važna u književnosti, autor Miodrag Majić kaže da je priča srce književnosti. Ipak, strahuje da priča ne izgubi interesantnost u vremenu kad knjiga gubi primat nad tehnologijom.

Slaže se da u srpskoj književnosti nemamo veliki broj dobrih trilera, a razlog za to nalazi u prezasićenosti dnevnom štapom, ubistvima i nasiljem o kojima svakodnevno čitamo. Autor uzore pronalazi među skandinavskim trilerima i ističe da je roman Deca zla stvorio uslove za nastanak novog žanra kod nas koji bi mogao da nosi naziv Balkan Noir.

Samo čestice na kojima se zasniva roman vezuju se za istinit slučaj sa kojim se autor, po profesiji sudija Apelacionog suda, davno susreo. Kao i glavnog lika romana, borba je ono što nas tera da idemo napred. I to ne bilo kakva, već prava viteška borba. Borba koja ne garantuje uspeh, u koju se ide srcem, objašnjava autor.

Književni kritičar Gojko Božović roman je pročitao sa strašću, prepoznajući u njemu filmsku dramaturgiju gde čitaoci zajedno s piscem istražuju niz veoma složenih događaja.

– U pitanju je pravi, autentičan krimi-roman koji uspeva da iskaže sve elemente tog žanra. Roman koji prikazuje društvenu stvarnost s istinskom verodostojnošću. Napetost ima logičku razvojnu liniju, a svaka stranica izražava naše individualne i socijalne strahove, koji nas teraju da čitamo dalje. Dramatičnom scenom ubistva na početku knjige, autor nas neosetno vuče u priču iza koje se krije složen proces – objašnjava Gojko Božović.

Poznati reditelj i scenarista Vuk Ršumović roman “Deca zla” vidi kao materijal za ekranizaciju dobre serije. Kompleksnost same priče i autentični likovi daju prostor za razmišljanje u tom smeru, kaže reditelj. Dodaje da je Miodrag Majić već na prvim stranicama zadao sebi ozbiljan zadatak, jer je podigao očekivanja čitalaca na veoma visok nivo.

Prva izuzetno snažna scena ubistva otkriva brutalnost, gotske i teatralne elemente, a ujedno stvara strah kod čitalaca – da li će narativ u celini ispuniti očekivanja. Ršumović se slaže s autorom – ovim romanom otvoren je prostor za stvaranje novog žanra pod nazivom Balkan Noir.

Čitanjem odlomaka, atmosferu na promociji ulepšala je glumica Bojana Maljević. Među prvima je pročitala rukopis, a svoje misli podelila je sa prisutnima: “Imamo pisca!”