KADA ĆE PASTI SNEG U BEOGRADU? Januar okupan suncem i maglom, a evo ŠTA KAŽE METEOROLOG

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže za RTS da do kraja meseca neće biti ozbiljnog zahlađenja, da će temperature biti iznad proseka, biće malo kiše, u većini dana suvo, a ponegde po kotlinama može biti kratkotrajne jutarnje magle.

Beta

Nedeljko Todorović je gostujući u Beogradskoj hronici RTS-a rekao da, iako je to najavio, sneg nije pao 23. januara, mada je poslednjih nekoliko dana provejavao u Beogradu.

Prema njegovim rečima, u RHMZ-u se rade redovne ocene ostvarenja prognoza i rezultati.

“Što se tiču temperature pokazuju da je ostvarenje za jedan dan unapred oko 90 ili 95 odsto, što je na svetskom nivou. Drugi dan prognoza opada za pet odsto, a već posle petog ili šestog dana ta verovatnoća ili procenat ostvarenja pada negde ispod 80 odsto. Posle sedmog ili desetog dana je izuzetna hrabrost da se kaže šta će da bude”, rekao je Todorović.

U poslednjih 100 godina, od 1921, kaže Todorović, svake desete godine snežni pokrivač se formirao početkom januara ili do sredine januara.

“Najzanimljivija je zima 1950/51 godina kada se snežni pokrivač formirao 19. januara i bilo ga je tokom čitave zime samo jedan dan visine svega dva centimetra”, istakao je Todorović.

Dodaje da 2020. godina liči na tu zimu.

“Cirkulacije iznad severne hemisfere je toliko složena, da u narednih deset do 15 dana nema najave izgleda da bude nekog ozbiljnog zahlađenja i snežnih padavina”, kazao je Todorović.

Navodi da su u poslednjih 130 godina u Beogradu u četiri slučaja dnevni rekordi bili preko 20 stepeni za ovo doba godine.

“A preko 15 stepeni to je svake četvrte-pete godine. I svake desete godina temperatura ne pređe deset stepeni”, istakao je Todorović.

Za nedelju se prognozira 13 stepeni, što nije, dodaje, primereno januaru.

“Dve uzastopne godine, 1996. i 1997. padao je sneg u od 18. do 22. aprila u Beogradu. Ne samo da je padao sneg, nego je snežni pokrivač bio visine sedam ili osam santimetara”, istakao je Todorović.

Tako se, ističe, priroda igra i neuhvatljiva je.

“Do kraja meseca nema ozbiljnog zahlađenja, temperature iznad proseka, malo kiše, u većini dana suvo, ponegde može po kotlinama da bude kratkotrajne jutarnje magle, i tako je do početka februara. Posle ne smemo da tvrdimo”, zaključio je Todorović.