KADA ĆEMO PREĆI U PLUS? Evo do kada će u Srbiji trajati LEDENI DANI

Još jedan ledeni dan je pred nama, a RHMZ nema naročito tople vesti ni za nedelju u koju ulazimo. Ipak, možemo se nadati dužim sunčanim intervalima.

Zima
Pixabay.com

Trenutno smo na vrhuncu ledenog talasa. Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) za danas je u Srbiji najavio hladan dan s najnižom temperaturom od -12 do -8 stepeni, najvišom od -5 do 0. Iznad većeg dela promenljivo oblačno i hladno, a u toku jutra u planinskim predelima i na jugu i jugozapadu zemlјe povremeno sa snegom uz manje povećanje visine snežnog pokrivača.

U Beogradu takođe promenljivo oblačno s dužim sunčanim intervalima, vetar slab i umeren, najniža temperatura od -10 do -8, najviša oko -2 stepena.

I narednih dana očekuju nas ledena jutra sa mrazom i hladno vreme. Ipak, možemo se nadati “zubatom suncu”, a onda i postepenom otopljavanju.

U ponedeljak pretežno sunčano i hladno. Vetar slab i umeren, na planinama povremeno i jak, severni i severozapadni. Najniža temperatura od -12 do -5 °C, a najviša dnevna od -3 do 2 stepena.

U utorak će biti malo toplije, sunčano. Vetar slab i umeren, na planinama povremeno i jak, severni i severozapadni. Najniža temperatura od -10 do -5, a najviša dnevna od -3 do 2.

Sreda počinje hladno sa slabim i umerenim mrazem, ali u većini mesta biće pretežno sunčano, navodi RHMZ. Tokom dana očekuje se jače naoblačenje koje će usloviti mestimično kišu i sneg najpre u severnim i zapadnim krajevima. Vetar slab do umeren istočni i jugoistočni, krajem dana na severu u skretanju na zapadni. Najniža temperatura od -10 na jugu do -3 °C na severu, a najviša od -1 na jugu do 5°C na severu i zapadu.

Kako je najavljeno, do kraja nedelje preovlađivaće oblačno vreme, mestimično sa padavinama, u nižim predelima sa kišom i snegom, u brdskoplaninskim sa snegom. Padavine će biti slabog inetnziteta, u jutarnjim satima sa slabim mrazem, a najviša dnevna temperatura malo ispod proseka za ovo doba godine.

Sudeći po RHMZ prognozi za 30 dana, od 22. februara kreće ozbiljnije otopljavanje, ali meteorolozi kažu da se ne treba iznenaditi ni ako “baba Marta” pokaže zube. No, o tom potom…