KADA VAKCINA STVARA ANTITELA? Ako ste primili cepivo, evo kada treba da se TESTIRATE

Provera antitela nakon Fajzerove i Sputnjik vakcine nakon dve do tri nedelje, nakon kineske i do šest nedelja.

Pixabay.com

Više od 1,3 miliona građana Srbije primilo je prvu dozu vakcine protiv korona virusa, a skoro pola miliona obe doze cepiva. Mnogi žele da provere nivo antitela i saznaju kako je njihov organizam odreagovao na vakcinu.

Prof. dr Tanja Jovanović, virusolog i prodekan za nastavu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu podsetila je da su vakcine koje su dostupne u Srbiji pravljene na različitim platformama.

Antitela nakon primanja Fajzera i Sputnjika mogu se raditi dve-tri nedelje posle druge doze.

Fajzer i Sputnjik V vakcine stimulišu i sintezu antitela i aktiviraju neke ćelije imunskog sistema koje su značajne u snažnoj produkciji antitela – kaže prof. Jovanović.

Antitela posle primanja takvih vakcina možemo da tražimo posle dve do tri nedelje posle dobijanja druge doze vakcina.

Posle kineske vakcine provera antitela nakon četiri do šest nedelja

Veliko interesovanje građani Srbije pokazali su i za vakcinu kineskog proizvođača Sinofarm. Na društvenim mrežama mnogi su delili rezultate testa na antitela posle dobijanja ovog cepiva, a brojevi su se kretali i do 866, što predstavlja izuzetno visok nivo zaštite.

Kineska vakcina sadrži inaktivisani virus i taj virus stimuliše, pre svega, produkciju antitela, a manje stimuliše ćelijski imunski odgovor. Za produkciju zaštitnog nivoa antitela potreban je neki duži vremenski period, tako da preporučujem da se provere antitela četiri do šest nedelja posle druge doze – kaže prof. Jovanović.