Kako će izgledati nova školska godina? U opticaju TRI SCENARIJA, trećeg se roditelji NAJVIŠE PLAŠE

Epidemiološka situacija u našoj zemlji i dalje nije sjajna, predstoji nam najava drugog talasa na jesen, ali tu je i 1. septembar, početak nove školske godine.

Škola i uniforme
Super Formosa / Foter / CC BY-SA

Po svemu sudeći, kako piše “Blic” boravak u školskim klupama biće nebezbedan, Kako će sve izgledati od 1. septembra, kada bi nastavnici i đaci trebalo da se vrate u škole, još nije precizirano. U igri su, trenutno, tri scenarija.

Kako piše “Blic”, jedna od mogućnosti jeste da se vrati standardna verzija održavanja nastave, odnosno da đaci idu u školu kao i ranije. Ali, da bi taj scenario bio primenjen neophodno je da brij zaraenih drastično padne i da epidemiološka situacija bude bezbedna. Postoji i opcija da đaci, ako budu išli u škole, sa sobom nose i maske.

Drugi scenario je, navodi dalje “Blic”, “malo u učionici, malo u kući”. Prema nekim najavama postoji mogućnost da đaci svoje radno okruženje smenjuju na dve nedelje. Tačnije, da dve nedelje nastavu prate od kuće, a da onda naredne dve nedelje idu u školu kako bi odgovarali, radili vežbe i konsultovali se sa nastavnicima o svemu što im je potrebno za uspešniji rad.

Takođe, ako budu na radnom zadatku u školi poštovaće se sve epidemiološke mere, biće znatno manji broj đaka po učionicama, a neće imati ni druga iz klupe jer zbog poštovanja distance svako mora da sedi sam.

Od trećeg scenarija “boli glava”

Treća varijanta jer “vanredna varijanta”. To znači da ako jesen dočekamo sa drugim talasom koronavirusa i ako se epidemija ne primiri, ne preostaje ništa drugo nego da se nastava održava onlajn kao što je to bilo i krajem prošle školske godine.

Nastavnici vredno rade tokom leta. časovi su se snimali i sve će biti spremno ukoliko bude bilo potrebno da se ponovo uči od kuće. Ipak, ono što može da bude problem jeste kako će da se vrši ispitivanje i ocenjivanje.

Ovo jeste i najbezbednija varijanta ukoliko i dalje bude velika cirkulacija virusa, ali sa druge strane od ovakvog scenarija roditelje boli glava, ističe “Blic”.loading...