KAKO ĆE IZGLEDATI ŠKOLSKA GODINA? Ministarstvo prosvete predlaže OVE MODELE zbog energetske krize

Očekuje nas teška i energetski neizvesna zima - svakodnevno nas na to upozorava naš državni vrh.

škola
pixabay.com/ilustracija

To će se odraziti i na škole, pa prosvetari i njihovi sindikati već sada predlažu mere i planove za zimu. Forum beogradskih gimnazija predložio je Ministarstvu prosvete da se zimski raspust produži i pomeri na drugu polovinu januara do polovine febrauara, a savetuje i skraženje časova za pet, odnosno 15 minuta u najhladnijim danima. To bi bio jedan od mogućih scenarija koji treba da spreči smrzavanje đaka u školama i učenje pod svećama.  

Iz Foruma pozivaju Ministarstvo prosvete da se hitno razmotri nekoliko mogućnosti koje bi mogle doprineti smanjenju potrošnje energenata. Predlažu da se revidirati Kalendar obrazovno-vaspitnog rada produžavanjem zimskog rasputa i njegovim pomeranjem na drugu polovinu januara do polovine februara uz manji broj dana prolećnog raspusta.

Prosvetari smatraju da bi uštedi energenata doprinelo i skraćenje trajanja časova sa 45 na 40 minuta, čime će se skratiti boravak dece u školama za ukupno jedan sat i deset minuta, kao i skraćenje trajanja časova sa 45 na 30 minuta tokom najhladnijeg perioda godine.

Da nam ne budu hlande učionice. Plan treba što pre napraviti. Srednjoškolci imaju raspust prve dve nedelje januara. Poznato je da najjača zima počinje upravo od polovine janura pa do kraja februara. Bilo bi logičnije da je raspust u februaru, a ne da posle naknadno nadoknađujemo te dane i pomeramo kanlendar školske godine. Uskšnji raspust bi trebalo da bude smanjen, a da zimski raspust bude duži da bi se uštedelo i da bi se izbegle sve neizvesnosti kada počne zima. Čekamo i novog ministra prosvete, on bi mogao da obavi te manje izmene kalendara“, savetuje u izjavi za Nova.rs Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija.

Štednja je već počela

Zahtev školama da naprave plan uštede energije stigao je od Ministarstva rudarstva i energetike, preko resornog Ministarstva prosvete. U dopisu se navode da ustanove odrede lica koja će se starati o smanjenju potrošnje energije, da se pripremi plan mera štednje u visini od najmanje 15 odsto na mesečnom nivou, kao i da se svi zaposleni obaveste o merama i preporukama za štednju.

Direktor beogradske Osnovne škole „Josif Pančić“ Milan Bajić za Nova.rs kaže da je njegova škola već počela da štedi.

Imali smo nastavničko veće na kojem je već rečeno da sijalice ne moraju da gore po ceo dan. Ljudi, ne moraju u podne da budu upaljena svetla na stepeništu. Takođe, bojlere smo već stavili ‘na pola‘“, objašnjava Bajić.

On se nada da zima neće biti preterano jaka. Podseća da većina škola u Beogradu ima PVC stolariju, što će doprineti čuvanju energije.

„Poštovaćemo sve odluke, ako bude potrebe za smanjenjem časova, ako tako odluče i saopšte nam, tako ćemo i raditi“.
Šta kaže Ministarstvo?

„Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike, pratiti energetsku situaciju i u skladu sa njom razmatrati i preduzimati sistemske mere (poput izmena Školskog kalendara) ukoliko bude bilo potrebno, ali je svakako važno da sagledamo mogućnost ušteda energije i na nivou pojedinačnih ustanova“, navode iz Ministarstva prosvete“, saopštilo je resorno ministarstvo, a preneli su mediji.