KAKO ĆEMO PROVESTI PRAZNIKE? Pred kriznim štabom NAJKRITIČNIJA sednica – evo o čemu odlučuju

Medicinski deo Kriznog štaba je složan da ne treba dozvoliti organizovani doček...

printscreen/youtube.com/KTV Televizija

U Palati Srbija počela je sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, a očekuje se da se na njoj donese odluka o merama koje će važiti za doček Nove godine, a možda i za Božić.

Postoji mogućnost da se dozvoli rad ugostitelja do 22 sata 31. decembra, a prvi januar će biti neradan za sve.

Odluka da ugostitelji rade do 22 sata zavisiće od ocene epidemiološke situacije.

Ono što je sigurno, jeste da će medicinski deo Kriznog štaba insistirati na tome da se ne dozvoli doček u ugostiteljskim objektima, niti bilo kakav vid okupljanja u novogodišnjoj noći.

U tom tonu su prethodnog vikenda bile sve izjave epidemiologa.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da su protiv popuštanja mera za praznike, pa taman i da se prepolovi broj novih zaraženih. On je rekao i da je medicinski deo kriznog štaba spreman na protest.

Protest podrazumeva da smo spremni da jasno pokažemo da smo protiv bilo kakavog organizovanja dočeka jer to može samo da pogoršava situaciju. Pogotovo sada kada su nam bolnice pune. Kriva jeste sada da je malo u padu, ali daleko je to od dobrog. Mi iz Kriznog štaba moramo biti jasni i kažem da smo protiv bilo kakvog dočeka – rekao je danas epidemiolog Predrag Kon koji je kazao da će svakako Vlada odlučiti o dočeku.

Postoji mogućnost da ugostitelji rade do 22 sata, mada je medicinski deo Kriznog štaba i protiv toga. 

Medicinski deo protiv dočeka

Profesor dr Branislav Tiodorović kazao je da nema šanse da se 2021. dočeka u kafanama, niti na nekom drugom organizovanom dočeku.

Odložite slavlja da bismo pobedili ovu zarazu! Novu godinu sigurno nećemo slaviti kao što smo to činili pre. Medicinski deo Kriznog štaba neće se složiti da klubovi, restorani i kafići rade do 1 ili 2 sata iza ponoći. Nikako ne smemo da rizikujemo i dopustimo okupljanja, jer bismo tako već ozbiljnu situaciju učinili još gorom. Epidemiološka slika jeste za nijansu bolja nego što je bila, brojke polako padaju, ali daleko smo od toga gde bismo želeli da budemo. Bolnice su nam i dalje pune, pogotovo u velikim kliničkim centrima u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu – kazao je dr Tiodorović.

Sa njima je saglasan i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić koji je rekao da je njegov stav jasan a to je da nema organizovanog okupljanja za doček.

Istakao je da je strogo protiv bilo kakvog popuštanja mera za novogodišnje praznike, 31. decembra i 1. i 2. januara i da očekuje da takva bude i odluka Republičkog kriznog štaba.

Moj stav je da nema dileme da nema okupljanja za doček Nove godine. Samo tako ćemo nastaviti pozitivan trend u borbi sa koronom i verujem da će tako i Krizni štab odlučiti – kazao je Radojičić proteklog vikenda Radojičić i dodao da “skromniji” doček ove godine rađa veću prisnost u krugu porodice a, kako kaže, ni taj aspekt nije zanemarljiv.

Vesić: Grad se ne protivi dočeku

Sa druge strane, zamenimk gradonačelnika Beograda Goran Vesić kazao je da se Grad Beograd ne protivi tome da ne bude organizovanog dočeka Nove godine.

Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je u subotu da će se uslovi pod kojim ćemo ispratiti ovu staru a dočekati Novu godinu znati u utorak.

Rekla je i da je komunikacija između predstavnika vlasti i stručnjaka u Kriznom štabu odlična, iako nekad postoji neslaganje.

Medicinski deo brine o zaštiti zdravstvenog sistema i zdravlja građana, a ja kao predsednica vlade i ostali privredni deo Kriznog štaba moramo da sagledamo i neke druge stvari, kako te mere utiču na privredu. Ova borba je enormno skupa, svakog dana nam odnosi oko ili čak preko milion evra. Samo testiranje dnevno nosi, kada imate 20.000 testova, oko 700-720.000 evra – rekla je Brnabić.