Kako da naučite decu da štede i pametno raspolažu novcem?

U svetu je normalno da se od najranijih dana detetu usadi veština štednje i čuvanja viška sredstva za buduće trošenje. To je važna osobina koja će i kasnije biti od koristi, kada se zaradi svoj prvi džeparac ili primi prva plata.

pixabay.com

Deca su otvorena za učenje i brže razumevaju i shvataju nego što se to nama čini. Kada u praksi vide da to što danas ne potroše znači da će sutra kupiti nešto što žele, imaće i motiv i želju da štede.

Moderna kasica prasica – štednja u banci

Deca obožavaju tehnologije pa će od najranijih dana lako savladati online štednju i transfer novac na račun banke.

Neke banke otvaraju račune za decu, ali i vi možete otvoriti račun koji će služiti za uplatu novca koje će dete čuvati na bezbedan način. Objasnite postupak i korake, a pre svega posetite banku i objasnite njihovu svrhu i finansijsku ulogu.

Za razliku od čuvanja novca u kući, štednja u banci donosi kamatu, a posebno je važno razlikovati oročenu štednju i štednju po viđenju. Razvijanjem oba načina štednje se razvijaju i drugi procesi u razmišljanju poput planiranja i organizovanja, razvija se i strpljenje, ali i osećaj ličnog postignuća.

I roditeljima je lakše jer postoji dogovor, obećanje i ispunjenje, a pri tome dete takođe učestvuje u kupovini.

Devizna štednja – još jedna opcija za ušteđevinu

Pored kratkoročne i dugoročne štednje može se štedeti u devizama i dinarima. Starijim mališanima je moguće objasniti šta su to devizne valute, kursna razlika i kako izgleda devizna štednja u ovom slučaju.

Neka dete izabere valutu i vrstu devizne štednje, uporedi sa prihodima na dinarskom računu i neka ima oba računa. Može slobodno i da planira šta će da kupi od ušteđenih sredstava i na koji rok će da ih deponuje na račune banke.

Naučite ih da planiraju svoje troškove

Ni mnogi odrasli nisu usvojili ovu veštinu i imaju „retke prste“ i troše više nego što imaju trenutno na raspolaganju. Zbog toga, najmlađe naučite da raspoređuju novac i troše ga racionalno, prema spiskovima i planu. To će i vama ujedno biti dobar trening i smernica za pametno raspolaganje novcem.

Započnite od sitnih stvari, od običnog spiska za kupovinu i šta bi on trebalo da sadrži. Tako će dete razumeti da nema uvek dovoljno novca za sve prohteve i da se od nečega mora odustati da bi se kupile osnovne namernice.

Tako će se manje trošiti, a troškovi će biti jasni i pregledni. I o njima razgovarajte i pronađite mesta za dodatne uštede i deponovanje novca na štednju u banci.

Deca su naše blago i naše kopije. Treba im dati dobar primer i naučiti ih šta je zapravo prihod i rashod i kako se odvajanjem danas stiču sredstva za trošenje sutra.

Dinarska i devizna štednja u banci treba da budu svačiji izbor pa je dobro da i deca razumeju da je odlično štedeti i ostvarivati kamatu pri tome. Kada ih uz to naučite da raspolažu sa trenutnim novcem i troše racionalno, dobili ste mlade osobe koji će umeti da raspolažu svojim finansijama.