Kako funkcioniše PARKING u centru Kraljeva? Za građane 20.000 mesečno, za javna preduzeća BESPLATNO!

parking
pixabay.com

Rezervacija parkinga u centru Kraljeva mesečno košta 20.000 dinara, ali ne i za komunalna javna preduzeća i državne ustanove, piše "Blic".

 

Pokrivalica/Foto: Pixabay.com 

Takvu uslugu javna preduzeća imaju na osnovu odluke Grada Kraljeva da su oslobođeni plaćanja rezervacije parking mesta.

 
U Ulici cara Lazara koja je najfrekventnija i u kojoj se uvek traži parking mesto više postoji desetak rezervisanih parking mesta od kojih Kraljevo nema ni dinara. Samo u ovoj ulici JKP „Putevi“, Opštinska stambena agencija i policija imaju rezervisana i obeležena mesta za parkiranje.

STANJE NA PUTEVIMA SRBIJE: Pojačan intenzitet saobraćaja, magla na Kopaoniku i Požegi

– Na osnovu važeće odluke o parkiralištu, javna preduzeća i državne ustanove imaju pravo na određen broj rezervisanih parking mesta, za koja su oslobođeni plaćanja. MUP je pre par godina podneo zahtev i mi smo im odobrili deo rezervisanih parking mesta. Niko nikada nije stavio primedbu – kaže Zvonko Kovačević, načelnik Odeljenja za urbanizam.

Rezervisano parking mesto, prema rečima Kovačevića, vrsta je luksuza, pa je i tolika mesečna cena.

– Koliko je nama poznato, samo jedna firma iz Kraljeva je prošle godine podnela zahtev i dobila poslovni parking prostor na Keju, u Ulici IV kraljevački bataljon. Pre toga nije bilo zahteva – kaže Kovačević, objašnjavajući da mnogi privatnici kupuju mesečne karte, jer ako imaju više vozila, „jedno će im uvek biti parkirano”.

Miloš Goljić, direktor JKP „Putevi“, kaže da imaju rešenje Odeljenja za urbanizam za dva rezervisana mesta.

– Naša firma puno toga radi za potrebe grada, a pri tom ne naplaćuje ništa. Tako smo praktično imali razlog da dobijemo ta mesta, na koja parkiramo sva naša vozila – kaže Goljić.

Kraljevčani su ogorčeni zbog toga što se privileguju javna preduzeća da bi, kako nam je rekao Vladan Jokić, direktori mogli da se parkiraju ispred svojih ulaza.

Gajbice na parking mestu

Neretko se u Kraljevu ispred prodavnica ili objekata mogu videti gajbice ili stare gume koje pokazuju da je to mesto navodno rezervisano. Naravno da je to samo proizvod snalaženja i da rezervisana parking mesta u Kraljevu, osim onih koje imaju javne istanove i preduzeća – ne postoje.