KAKO NAJBRŽE DO DOKUMENATA? Pet korisnih saveta ako vadite PASOŠ ili LIČNU KARTU ovih dana

Desetine hiljada građana prestonice već nedeljama prave svakodnevne gužve ispred policijskih stanica.

Pasoš
Pixabay.com/Ilustracija

Izrada novih biometrijskih pasoša ponovo je postala mora za građane kojima je istekao rok važenja starog. Pred početak letnje turističke sezone, gužve i redovi za pasoše i lične karte već danima su ogromni, a za izdavanje ovih dokumenata čeka se i po nekoliko dana. Ipak, postoji nekoliko načina kako možete da ubrzate ovaj proces.

  1. Zakažite termin preko portala e-Uprave

Prvi korak ako želite da bez stresa, nervoze i čekanja dođete do lične karte ili pasoša je da zakažete termin na portalu e-Uprave.

2. Čekajte u redu ispred policijskih stanica u prigradskim opštinama

Najveća nada onima koji u “minut do 12” žele da izvade ličnu kartu ili pasoš je činjenica da se lična dokumenta ne moraju nužno vaditi u opštini u kojoj živite.

To znači da oni koji imaju adresu prebivališta, recimo, na Vračaru mogu da izvade ličnu kartu u policijskoj stanici u Sopotu.

3. Radno vreme policijskih stanica

Svako ko ima nameru da stoji u redu i čeka ispred policijske stanice kako bi izvadio ličnu kartu ili pasoš treba da zna radno vreme policijskih stanica.

Policijske stanice u svih 17 opština u Beogradu otvorene su svakim radnim danom od 7.30 do 20 sati, dok subotom rade od 7.30 do 15.30 časova.

Najduže radno vreme ima policijska uprava za grad Beograd u Ulici Ljermontovoj 12a pošto je otvorena radnim danom i subotom od 7.30 do 20 časova, kao i nedeljom od 7.30 do 15.30 časova.

U Ljermontovu možete doći i bez zakazanog termina i to, kako radnim danima, tako i vikednom.

Srpski pasoš
Wikipedia

4. Čekanje

Srećniici koji ovih dana dođu do šaltera policijskih stanica u Beogradu i predaju zahtev za izdavanje dokumenata pitaju se verovatno koliko je vremena potrebno da bi dobili novu ličnu kartu ili pasoš.

U proseku se lična karta ili pasoš izdaju nedelju dana nakon predaje dokumentacije. To znači da oni koji predaju zahtev dva dana pre polaska na put ne mogu da očekuju da će u tom roku dobiti pasoš.

Pasoš se može obnoviti i pre isteka

Veoma važna informacija za sve kojima ističe pasoš jeste da se ovaj dokument može obnoviti mesecima pre isteka.

Ko putuje u zemlje EU zna da bi otputovao u ove države mora imati pasoš koji važi minimum 90 dana od datuma povratka u Srbiju.

To znači da ne morate da čekate da pasošu istekne rok da biste izvadili novi već to možete i poželjno je da uradite znatno ranije.

To je najbolji način da izbegnete svaki mogući stres i gužve.