Kako oni, tako i mi: ‘Ako Nemačka izbeglicama kaže stop i Srbija će’

Nebojša Stefanović
Beta

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da se Srbija u nedostatku zajedničke evropske politike u rešavanju izbegličke krize rukovodi potezima Nemačke, Austrije i susednih zemalja članica EU.

 

 – Srbija i dalje očekuje od Evrope da se usaglasi po pitanju izbeglica, a kako nema jedinstvenog stava, dok se on ne uspostavi, pratićemo politiku Nemačke i Austrije, i ako oni kažu ‘više nećemo primati izbeglice’, nećemo ni mi – rekao je Stefanović gostujući na RTV.

Stefanović je rekao da danas nije bilo migranata koji su prolazili kroz Srbiju.

Prema njegovim rečima, Srbija ne može da primi ni 20 ni 500 ni 1.000 izbeglica ako oni ne mogu da odu dalje.

– U tom trenutku ćemo se ponašati kao susedi, članice EU, i Srbija više neće moći da prima izbeglice – rekao je on i dodao da su granice Srbije jednako zatvorene kao austrijska, hrvatska i slovenačka.

Ministar je dodao da je sigurno da će sada ilegalni prelasci postati atraktivniji, zbog čega su nadležni povećali i zatražili dodatne snage žandarmerije i vojske.

– Ne možemo da budemo vrsta sabirnog centra, ne možemo da pristanemo na to, tim ljudima pružamo šansu da zatraže azil – rekao je Stefanović i dodao da je u Srbiji 200 ljudi zatražilo azil, ali da svi ne žele da ostanu.

Prema njegovim rečima, neki od migranata žele samo da se odmore ili da smisle kako da odu dalje.