KAKVA PROMENA VREMENA! Do juče smo uživali u REKORDNIM TEMPERATURAMA, a sutra PRAVI JESENJI DAN!

Kišobran
Beta

Pad temperature za oko 10 stepeni, koji nas očekuju već od sutra, prijaće najvećem broju građana, ali najteže će biti srčanim bolesnicima i astmatičarima.

 

Još danas možemo uživati u pravom letnjem vremenu i temperaturi od 28 stepeni.

Neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine doprinele su svakodnevnom obaranju rekorda. Tako je 16. aprila izmereno 28 stepeni i na taj način oboren je rekord iz 1956. Kako kažu meteorolozi, i juče je bila rekordna temperatura, a u 16 časova izmereno je 29 stepeni.

 
Ipak, već u noći između ponedeljka i utorka stižu naoblačenje, kiša i niže temperature.

Već od utorka očekuje nas osveženje. Biće promenljivo oblačno mestimično sa kišom. U nekim krajevima mogući su i kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom. Temperatura će biti oko 19 stepeni. Međutim, kiša će padati samo tog dana, a već u sredu, četvrtak i petak je neće biti. U sredu će biti svežije do 20 stepeni, dok će u četvrtak i petak biti malo toplije i pretežno sunčano – objašnjava Mirjana Gulan, meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Međutim, prognoza za naredni vikend i nije tako sjajna jer nas očekuje promenljivo vreme, s dosta kiše i ponovnim padom temperature.

Pad temperature, tvrde lekari, prijaće svima, pa i meteoropatama.

– Kritičan je samo taj dan kada se očekuju promene vremena, kada svi hronični bolesnici treba da povedu računa o terapiji i usklade je s vremenom. Već narednih dana svi će osetiti olakšanje – kaže dr Nada Macura iz Hitne pomoći.

Ona navodi da je već bilo drastičnih promena vremena, tako da su se hronični bolesnici već adaptirali.

 
– Imamo mnogo više intervencija kada ulazimo u toplo vreme. Srčanim bolesnicima može pritisak da varira, a kod astmatičara može se javiti pogoršanje jer im ne prija vlažno vreme – upozorava dr Macura.

Najtoplije u 136 godina

Mart je ove godine bio najtopliji u poslednjih 136 godina, a prosečne temperature skočile su širom sveta za 1,28 stepeni, saopštila je NASA. Upozoravaju i da su oktobar, novembar, decembar, januar, februar i mart srušili rekorde u globalnim temperaturama i da se taj trend nastavlja.