KAKVO MESO KUPUJETE? U OVIM proizvodima pronađena OPASNA BAKTERIJA

Meso
Pixabay.com

Poslednji izveštaji Uprave za inspekcijske poslove u Crnoj Gori upalili su crveni alarm i naterali kupce da se zapitaju kakvo meso kupuju i konzumiraju.

 

Nakon utvrđenih nepravilnosti u maloprodajnim objektima u CG tokom prva dva meseca ove godine uništeno je 162,5 kilograma mesa, zbog prisustva bakterija “listerija”, a privremenu zabranu rada dobilo je više proizvodnih objekata.

Naime, zbog prisustva bakterije listerija monocitogenes u proizvodima od mesnih prerađevina, poput njeguške kobasice i sudžuka, privremeno je zabranjen rad proizvodnim objektima “Primato P” iz Danilovgrada, “Velmont doo” iz Podgorice i Klanici sa preradom “Burko” iz Bijelog Polja.

Istovremeno, svi proizvodi stavljeni su van prometa i kod proizvođača i u maloprodaji dok se ne obave potrebne analize, saopšteno je Dnevnim novinama iz Uprave za inspekcijske poslove.

Nalaz je u spornim proizvodima pokazao prisustvo bakterije “listerija”, a lister

– U maloprodaji je uništeno ukupno 162,5 kg mesa. Razlozi uništavanja mesa bili su senzorske promene, nepropisne deklaracije i zamrzavanje svinjskog i jagnjećeg mesa u maloprodaji – naveli su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Kako ističu, inspektori su u ovim objektima rešenjima naredili preduzimanje svih propisanih mera.

Nakon provera u maloprodaji uništeno ukupno 162,5 kg mesa, a razlozi uništavanja mesa, kažu u Upravi, bili su senzorske promene, nepropisne deklaracije i zamrzavanje svinjskog i jagnjećeg mesa u maloprodaji.

– Neuredni nalazi odnosilisu se najviše na mikrobiološku neispravnost prerađevina od mesa (ćevap, pljeskavica i roštilj kobasica, briseve), koje se proizvode u maloprodajnim objektima mesa (mesare, sektori mesa), što govori o nedovoljnom vođenju računa o higijeni tokom rukovanja mesom, kao i o nedovoljnoj obučenosti uposlenih – navodi se u saopštenju UIP.