Kalemegdan i Ušće spajaće GONDOLA, a Dorćol i Savamalu PODZEMNI TUNEL! Kakve još promene čekaju BEOGRAD?

Beograd iz vazduha
Printscreen/Youtube

Dva investitora zainteresovana su za zgradu Beobanke na Zelenom vencu, a s njima se već vode pregovori, kaže gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

 

Prema njegovim rečima, mnogi delovi glavnog grada dobiće novi obris u narednom periodu.

“Prošle nedelje smo pregovarali sa dva investitora zainteresovana za zgradu Beobanke na Zelenom vencu. Nadam se da će pregovori biti uspešni i da će se javnom licitacijom dobiti oko 3,2 miliona evra. Najverovatnije sledeće građevinske sezone oživeće i ova lokacija, gde će se ubuduće nalaziti veliki hotel”, rekao je gradonačelnik.

Kako je rekao, gradilište napuštenog Akva-parka na Novom Beogradu biće, takođe, uređeno, a u planu je i oživljavanje još nekoliko desetina zapuštenih gradilišta.

Imamo gradilište u Rajićevoj, gde će biti završeni hotel i tržni centar, dodao je on.

“Povezaćemo Dorćol i Savamalu podzemnim tunelom, proširićemo stari Savski most, povezaćemo Kalemegdan i Ušće gondolom. Promenada će se prostirati od Gazele do Beton hale. Uradićemo gradsku galeriju, a ona će podzemnim prolazom biti povezana sa promenadom”, naveo je Mali.

Najavio je da će gradske vlasti renovirati i Zmaj Jovinu ulicu, Obilićev venac, Trg republike, Terazijsku padinu…

“Već sledeće godine započeće radovi na izgradnji šest podzemnih garaža. U planu je i uređenje kanalizacione i vodovodne mreže širom prestonice”, dodao je gradonačelnik.

On je kazao da je crta na dvogodišnji rad podvučena na gradilištu budućeg “Beograda na vodi”.

“Na Savamali menjamo izgled i perspektivu Beograda, postajemo svetska metropola, razvijamo građevinsku industriju i otvaramo nova radna mesta”, rekao je Mali za Novosti, a preneo je Beoinfo.

“Zatekao sam velike dugove u javnim preduzećima, a sistem u upravi nije funkcionisao. Samnjili smo deficit u budžetu, privukli smo mnogobrojne investitore, otvaramo nova radna mesta, grade se kapitalni projekti u saradnji sa Republikom… Posebno bih naglasio važnost Er Srbije i proširenje aerodroma Nikola Tesla, jer Beograd je prvi grad u okruženju koji će od juna imati direktne letove za Severnu Ameriku”, naveo je Mali.

Prema njegovim rečima, zida se nekoliko objekata na nekad zapuštenom delu Bare Venecija. Posle 10 godina čekanja, Ikea je dobila građevinsku dozvolu i to samo za dva dana od podnošenja zahteva, gradi se hotel Hilton, diže se Beograd Plaza na Paliluli…

Mali je dodao da Beograd sada ima devet industrijskih zona.

“U Bariču će Meita uposliti 1400 radnika. Prokop će za dve godine dobiti staničnu zgradu. Konačno, oslobađamo prostor na kojem se nalazi sadašnja železnička stanica”,naglasio je gradonačelnik.

Kada je reč o javnim preduzećima, Mali je kazao da je pre dve godine u minusu bilo čak 12 javnih preduzeća.

“Pre nego što smo došli na vlast javna preduzeća su u budžet grada uplaćivala 600 miliona, a sada uplaćuju 4,6 milijardi dinara. Danas negativno posluju samo GSP i Sava centar i to će se promeniti. Za Sava centar tražimo strateškog pratnera koji će investirati oko 20 milona dinara. Potrebna je kompletna rekonstrukcija, a Grad bi i dalje ostao većinski vlasnik”, rekao je Mali.