Ovako nešto se ne propušta jer ko zna kada ćemo opet imati prilike da vidimo ovaj događaj na Kalemegdanu!

 

Trka oko Kalemegdana biće održana u subotu, 10. septembra, povodom obeležavanja 77 godina od istorijske trke Formule 1, rekao je gradski menadžer Goran Vesić, gostujući u Jutarnjem programu TV „Pink”.

– Ta trka Formule 1 održana je prvi put 1939. godine oko Kalemegdana i poznata je po tome da je ona jedina te vrste koja je održana za vreme Drugog svetskog rata. Pobedio je Italijan Tacio Nuvolari, jedan od najvećih automobilskih asova tog vremena. Doneli smo odluku da tu trku obnovimo, i u tu svrhu tadašnja staza oko Kalemegdana biće potpuno obnovljena, a trkaće se šest starih bolida, od kojih je pet iz Muzeja automobila i jedan iz privatne kolekcije – rekao je Goran Vesić.

 

U svetu su ovakve trke već tradicionalne i mi ćemo organizovati da ta trka od sledeće godine bude takmičarska. Na trci će biti ljudi iz muzeja Tacija Nuvolarija, koji će dopremiti i prikazati njegov automobil i poznati kolekcionari koji će prikazati svoje modele.

– To će biti lepa prilika da se svi zajedno podsetimo kako je ova trka nekada izgledala. Uz samu trku organizovaćemo i dodatne programe i verujem da će ova manifestacija postati tradicionalna, da će privući mnogo Beograđana i onih koji su u turističkom obilasku našeg grada – istakao je Vesić.

Inače, Velika nagrada Beograda ili Beogradski Gran Pri je poslednja automobilska trka ovog tipa održan pred Drugi svetski rat, 3. septembra 1939. dva dana nakon Hitlerove Invazije na Poljsku i zvaničnog početka rata. Održana je pod pokroviteljstvom jugoslovenskog kraljevića Petra, na Kalemegdanskom parku, koji više nema funkciju auto-staze.loading...