KALIFORNIJI PRETI POTOP: Zbog straha od POPUŠTANJA BRANE naređena HITNA EVAKUACIJA! (VIDEO)

Orovil
print screen/you tube.com/California DWR

Stanovnicima područja nizvodno od najviše brane u SAD, nedaleko od grada Orovila u Severnoj Kaliforniji, naređeno je da se hitno evakuišu zbog opasnosti od urušavanja prelivnika brane. Nije poznato koliko je stanovnika obuhvaćeno naređenjem za evakuaciju, prenosi "Rojters".

 

Iznenadno naređenje za evakuaciju stanovništva usledilo je pošto su zvaničnici utvrdili da bi pomoćni prelivnik na brani na jezeru Orovil mogao da popusti u bilo kom trenutku, i da izazove poplave u seoskim područjima duž reke Feder.

Odsek za vodene resurse Kalifornije naveo je na svom nalogu na Tviteru, oko 16.30 časova po lokalnom vremenu, da se procenjuje da će prelivnik pored brane da se uruši u narednih sat vremena.

Rojters, međutim, navodi da je prelivnik i dalje bio postojan skoro tri sata nakon objave Odseka za vodene resurse Kalifornije da će ekipe upotrebiti helikoptere kako bi popunile rupe u prelivniku. Vlasti takođe ispuštaju vodu, kako bi smanjile nivo vode u jezeru.

Orovil je grad od 16.000 stanovnika. Na prelivniku brane “Orovil”, koja je sa 230 metara najviša u SAD, nedavno se pojavila ogromna rupa, ali su vlasti tvrdile da nema opasnosti po građane koji žive u njenoj blizini. Prethodne nedelje, na kilometar i po dugom prelivniku brane, preko kojeg se prazni voda iz veštačkog jezera za vreme tzv. velikih voda, otvorila se rupa koja je dugačka 80, široka 50 i duboka 10 metara.

Brana “Orovil” na reci Pero nalazi se oko 240 kilometara od San Franciska, dok je njeno veštačko jezero Orovil jedno od najvećih veštačkih jezera u Kaliforniji. Izgrađena još davne 1968. godine, hidroelektrana “Orovil” ima kapacitet od 819 megavata.