“KAO DA ČOVEKU IZVADITE SRCE”: Patrijarh Irinej izneo STAV CRKVE o ideji PODELE KOSOVA

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej izjavio je da podela Кosova i nove granice, o čemu neki govore, za SPC, ali i za većinu stanovništva, nisu prihvatljivo rešenje jer "Srbija bez Кosova i Metohije nije Srbija".

Patrijarh Irinej
Beta

“Кao čovek kada mu izvade srce, on više nije živ čovek”, rekao je patrijarh Irinej, za agenciju RIA Novosti, tokom posete Moskvi.

On je istakao, kako prenosi Sputnjik pisanje te agencije, da je stav Srbije i SPC da se u potpunosti poštuje rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 – da se osigura albanskom narodu puna sloboda i autonomija, ali da teritorija Кosova ostane u okvirima Srbije.

“To je stav naše Crkve, a taj stav je formulisao i nedavni Sveti arhijerejski sabor SPC”, dodao je patrijarh Irinej.

On se osvrnuo i na pitanje stvaranja “nove crkve” u Ukrajini, rekavši da tek predstoji da se uvidi do čega će ta podela dovesti i kakve će biti krajnje posledice.

“Nažalost, već su određene posledice očigledne i plodove te podele osećamo”, istakao je patrajarh Irinej.

Upitan da prokomentariše hoće li srpski manastir Hilandar na Svetoj gori, koji se nalazi pod jurisdikcijom Carigradske patrijaršije priznati novu Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, patrijarh Irinej je rekao da SPC ne raspolaže novim informacijama po tom pitanju, kao i da se nada da će tamošnji monasi ostati pri stavu koji zastupa i SPC.