KAO DA (NE) POSTOJE VAŽNIJE TEME? U Skupštini se NAJVIŠE RASPRAVLJA o Stefanovićevoj diplomi, Đilasu, medijima…

Poslanici Skupštine Srbije su tokom današnje rasprave o amandmanima na set zakona iz oblasti trgovine, najviše raspravljali o diplomi ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, o liderima Saveza za Srbiju, Draganu Djilasu i Bošku Obradoviću, ali i o tribunalu u Hagu i uredjivačkoj politici medija.

Narodna skupština
Commons Wikipedia

Naprednjaci su pohvalili radikale što dolaze na sednice i iznose ideje o zakonima, a poslanici tih stranaka su najveći deo vremena za raspravu utrošili na ponavljanje oštrih kritika i optužbi na račun dela opozicije koji bojkotuje rad parlamenta.

Predsednik poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović više puta je ponovio da je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović dao na uvid svoj studentski dosije i upitao čiju će diplomu sada tražiti opozicija.

Martinović je izrazio sumnju u validnost diplome lidera Dveri Boška Obradovića, jer mu je kako je rekao, “čudno da neko ko je završio književnost, ne zna da se izražava i pogrešno akcentuje”. 

On je ponovio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić diplomirao sa prosekom većim od devet i pozvao lidera Nove stranke Zorana Živkovića, predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Djilasa i člana Demokratske stranke Gorana Ješića da pokažu svoje diplome.

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Šešelj ocenio je da se predloženim izmenama zakona iz oblasti trgovine pokušava ispravljanje stanja u koje je Srbija dovedena posle 5. oktobra.

“Ako se sistemski borimo protiv korupcije, kozmetičke izmene zakona nam neće pomoći”, ocenio je Šešelj i dodao da se protiv najvećih tajkuna kampanja vodi samo u novinama, dok istražnih postupaka nema.

On je upitao vladajuću većinu da li je “raskrstila” sa DOS-om s obzirom na to da je aktuelni ministar trgovine Rasim Ljajić bio član svih kabineta Vlade Srbije od 2000. godine.

Poslanici su tokom prepodnevnog zasedanja govorili i o Haškom tribunalu pa je poslanica SRS Vjerica Radeta istakla da je to politički sud i najomraženija institucija u Srbiji, dok je socijalista Nedjo Jovanović uporedio sud u Hagu sa sudom u Nirnbergu gde se sudilo nemačkim zločincima iz Drugog svetskog rata.

“U Hagu je osudjeno 90 odsto Srba, i 10 odsto pripadnika ostalih naroda, što je stavljanje Srbije na medjunarodni stub srama i mi to nikada nećemo prihvatiti”, rekao je Jovanović.

Poslanik Narodne seljačke stranke Marjan Rističević tražio je da tržišna inspekcija udje u RTS i proveri poslovanje pošto, kako je naveo, zaposleni imaju veoma male, a urednici ogromne plate.

Rističević je ponovio tvrdnju da se direktor Javnog servisa obogatio trgujući sa Draganom Djilasom i tražio da se to istraži do kraja.

Poslanici vladajuće koalicije i danas su tvrdili da se preko pojedinih medija vodi hajka protiv predsednika, premijerke i ministara u Vladi Srbije, navodeći da ti mediji u isto vreme tvrde da u Srbiji nema slobode govora.

Inače, predlozima Zakona o trgovini i o robnim berzana, kao i izmenama zakona o elektronskoj trgovini, dodatno se reguliše oblast elektronske trgovina, definiše se pojam elektronske prodavnice i elektronske platforme, posebno se reguliše isticanje cena u e-trgovini, a uvedene su i posebne mere za suzbijanje sive ekonomije.loading...