KAO NA ZAPADU: Beograđani će uskoro morati sami da sortiraju smeće!

smeće
pixabay.com

Gradski menadžer Goran Vesić kaže da će Gradska čistoća morati da ponudi građanima Beograda da sami sortiraju svoje smeće.

 

Sledeći korak je separacija otpada i to ćemo raditi u Beogradu u narednim godinama, kao što se radi svuda u svetu, odnosno separacija bio otpada, papirnog, plastičnog, staklenog, kao na zapadu, rekao je Vesić za Pink i dodao da će građani dobijati posebne kese koje će imati bar kodove za te namene.

Kada se one budu ubacivale u kamione koji odnose đubre, objašnjava gradski menadžer, oni će očitavati te bar kodove i znaće se ko je vršio reciklažu smeća i na taj način će dobijati određene popuste.

Vesić je podsetio da je gradska vlast već počela po gradu da stavlja kontejnere za različite vrste otpada, koji su različite boje i ističe da građani to koriste.

Kada su postavljani veliki kontejneri za staklo, rekao sam direktoru Gradske čistoće da nisam siguran da su potrebni tako veliki kontejneri, jer ljudi ne koriste više tako puno staklo, već drugu vrstu ambalaže. Međutim, moram da vam kažem, ti kontejneri su puni. To znači da ljudi, kada im date mogućnost, oni to naprosto koriste i poštuju, smatra Vesić.

Sledeći korak je da se počne sa sortiranjem smeća, ponavlja Vesić i kaže da će se to raditi u Beogradu u narednim godinama, kao što se radi svuda u svetu.