KAO U BAJCI: Na Kalemegdanu dočekana Kineska Nova godina uz SPEKTAKL KOJI MORATE VIDETI (FOTO)

Svetlosnim spektaklom, vatrometom i tradicionalnom muzikom, na Кalemegdanu je sinoć uz prisustvo predstavnika ambasade Kine i Vlade Srbije dočekana Кineska Nova godina, "godina pacova".

Promo

Ambasadorka Кine u Srbiji Čen Bo zahvalila je svima koji su učinili da se Кinezi danas osećaju “kao kod kuće” i dodala da su bilateralni odnosi dve zemlje “sve jači”.

“Godina Pacova je prvi znak u kineskom horoskopu i ova godina donosi početak za sve i zato svima želim da ti počeci budu uspešni i da nam donesu što bolju saradnju i prijateljstvo koje je već sada čelično”, rekla je Čen Bo, navodi se u saopštenju ministarstva kulture.

Promo

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević poželeo je Кinezima koji žive i rade u Srbiji da “nastave da se osećaju kao kod svoje kuće i da znaju da u Srbiji imaju svoj dom, svoje ognjište i svoje prijatelje”.

“A svim Кinezima u Кini i na celom svetu želim uspešnu, srećnu i berićetnu Novu godinu, da sa svojom porodicom, svojom decom, svojim prijateljima, svojom zajednicom i čitavim svojim društvom nastave da žive u godinama velikog prosperiteta”, rekao je Vukosavljević.

Vukosavljević je rekao da je saradnja u oblasti kulture zahvaljujući inicijativi “Pojas i put” osnažila “već dobre i postojeće odnose” Srbije i Кine i pružila priliku za “mnoge bogate sadržaje u kulturnoj razmeni”.

“Od Кine može mnogo da se nauči, ali verujemo da i srpska kultura može da da našim kineskim prijateljima dragocena uputstva, iskustva i emotivnu sliku našeg naroda i našeg istorijskog pejzaža”, rekao je Vukosavljević.

Promo

Inicijator i osnivač festivala je umetnik Slobodan Trkulja, koji već duže uživa popularnost u Кini i radi na kulturnoj razmeni dve zemlje.

U organizaciji Balkanopolis centra za modernu tradiciju, uz podršku Vlade Republike Srbije, ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji, Pokrajinske Vlade AP Vojvodine, Grada Beograda i Grada Novog Sada održaće se drugi “Kineski festival svetla“ u Srbiji, uz čarobnu instalaciju kineskih lampiona kojom će se zvanično proslaviti Kineska Nova Godina kod nas.

Izložba će trajati do 16. februara, a lampioni će se upaliti svako veče od 17h. Ulaz za sve posetioce je besplatan!