KATOLICI I PROTESTANTI SLAVE USKRS: Papa krstio NIGERIJCA HEROJA, a KUM mu je bio KAPETAN POLICIJE

Uskršnji zeka
Freedigitalphotos.net/jannoon028

Katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne crkve i brojne manje crkve, proslavljaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću.

 

Uskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života nad smrću.

Suštinu i načelo hrišćanske vere objasnio je Sveti apostol Pavle, čija je propoved osnažila i usmerila novozavetnu veru.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar služiće na Uskrs misu u Crkvi Krista kralja. Nadbiskup Hočevar kritikovao je u poslanici potrošačko društvo i poželeo da u prazničnim danima vaskrli Gospod probudi u svima nama glad i žeđ za pravednošću da bi se što više poštovalo dostojanstvo svake osobe.

On je naglasio da je današnji mentalitet plod tiranije parcijalizovanog života i da se taj mentalitet rodio iz svakodnevice u kojoj nabavljamo mnoštvo stvari na kojima piše “uzmi i baci”, te da to utiče i na naše stavove o životu.

Danas mislimo da je moguće na svim područjima samo uzimati i bacati! Često nam i mediji stvaraju takvo viđenje da je moguće uzimati kako se kome sviđa, a potom bacati ili odbacivati – onako kako se kome prohte – naveo je Hočevar u poslanici.

Kako je rekao Isus je pokazao i dokazao vrednosti života, da svako ljudsko biće, svaka porodica, sve nacionalne zajednice i društveno-političke institucije imaju svoje dostojanstvo. 

Uskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja se, prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.

PAPA PREDVODIO USKRŠNJE BDENJE

Papa Franja predvodio je večeras uskršnje bdenje u bazilici Svetog Petra tokom kojeg je krstio osam odraslih osoba.

Među njima je nigerijski migrant koji je dobio epitet heroja pošto je zadržao jednog lopova do dolaska policije. Nigerijac je, kako prenosi AP, uoči krštenja zamolio kapetana rimske policije da mu bude kum.

Bdenje je najsvečanija služba u crkvenom kalendaru koja najavljuje radost Uskrsa.