Kažu da je ovo NAJPOTRESNIJI SPOMENIK IKADA POSTAVLJEN! Kada ga vide, ljudi odmah plaču, da li znate šta predstavlja? (FOTO)

Robovi
Beta

Na jugu SAD postavljen je spomenik za nekoliko hiljada crnaca koji su linčovani u SAD u vreme ropstva i segregacije u 19. i 20. veku.

 

“Državni spomenik za mir i pravdu”, otkriven u četvrtak, podsetnik je na istoriji rasne nejednakosti u SAD koje i danas u nekoj meri ima u američkom društvu.

– Senka ne može da bude uklonjena dok se ne kaže istina o razornom nasilju koje je oblikovalo naše društvo, traumatizovalo ljude drugih rasa i kompromitovalo našu posvećenost vladavini prava i ravnopravnosti – izjavio je Brajan Stivenson, direktor grupe “Equal Justice” (“Ravnopravna pravda”) koja je inicirala podizanje spomenika.

 

Više od 4.400 crnaca javno je linčovano u SAD od 1877. do 1950. godine, navela je ta organizacija za zaštitu ljudskih prava i podsetila da su tome prisustvovale hiljade belih Amerikaca, među kojima i lokalni zvaničnici.

Spomenik je podignut u Montgomeriju, u američkoj saveznoj državi Alabami. Prostire se na 2,4 hetkara i sastoji od 800 čeličnih skulptura koje predstavljaju okruge gde je bilo linča, a na njima su imena žrtava.