KFOR ODGOVARA VUČIĆU: “Za akciju su znali JOŠ PRE 10 DANA svi koji su čitali novine”

Portparol Kfora Vičenco Graso izjavio je da su svi bili obavešteni o akciji jedinice Rosa jer su pre oko deset dana u srpskim novinama objavljene vesti i izjave koje su najavile nameru da se na Kosovu uhapsi 26 policajaca.

Beta

“Ko god je pročitao te vesti, bio je obavešten”, rekao je Graso za list Politika na konstataciju da je predsednik države Aleksandar Vučić demantovao njegovu izjavu da su svi bili obavešteni.

On je rekao da prekjuče nije bilo aktivnosti usmerenih protiv Srba, već se “radilo o legitimnim policijskim jedinicama koje su sprovele operaciju, što je rezultiralo hapšenjem civila i policajaca različitih nacionalnosti”.

“Dakle, nije bilo međuetničkog sukobljavanja”, rekao je Graso.

On je rekao da je specijalna jedinica Kosovske policije bila pozvana da interveniše, jer je bila postavljena barikada na putu.

“Nije bilo razloga da Kfor reaguje na policijsku operaciju, čiji je cilj bio suzbijanje kriminala i koja je za dobrobit svih”, rekao  je Graso.

On je pozvao “sve da se suzdrže od retorike i provokacija, ne samo političare i ne samo Srbe”.

“Prekjuče smo tokom čitave operacije imali dobru komunikaciju sa svim relevantnim lokalnim i medjunarodnm institucijama, uključujući Vojsku Srbije”, rekao je Graso, povodom izjave Vučića da nije odgovarao na pozive iz Beograda.

“Ljudi ne treba da izgube poverenje u Kfor, mi smo tu da pomognemo i to činimo na nepristrasan način”, rekao je Graso.