KIM DŽONG UN PONOVO JAŠE: Značenje ovih fotografija se neće svideti Trampu (FOTO)

Severnokorejski vođa Kim Džong Un jahao je na belom konju uz svetu planinu u svojoj drugoj takvoj simboličnoj poseti za manje od dva meseca, javili su danas državni mediji, dok je njegov vojni šef osudio predsednika SAD Donalda Trampa zbog pominjanja mogućnosti vojnog odgovora Severnoj Koreji.

Beta

Planina Pektu i beli konji su simboli povezani s dinastičkom vladavinom porodice Kim. Kim je tamo ranije ritualno odlazio pred donošenje važnih odluka.

Komentari njegovog načelnika Generalštaba najnoviji su znak da su izgledi za nastavak nuklearnih pregovora Severne Koreje i Sjedinjenih Država nejasni.

Severna Koreja je zapretila dodatnim provokativnim akcijama ako Sjedinjene Države ne podnesu predlog za spas pregovora do kraja ove godine što je rok koji je Kim odredio Vašingtonu. 

U sredu uveče, Pak Džong Čon, načelnik Generalštaba (Severno) Korejske narodne armije, izdao je saopštenje u kojem zamera Trampu zbog nagoveštaja da SAD mogu upotrebiti vojnu silu protiv Severne Koreje ako diplomatija ne uspe, i upozorio da će svaki napad izazvati “užasne” posledice po – Amerikance.

– Upotreba oružanih snaga nije privilegija samo Sjedinjenih Država – rekao je Park.

Rekao je da je Kim takođe bio “nezadovoljan što je čuo” Trampov komentar.

Govoreći u Londonu gde je bio na samitu NATO-a, Tramp je u utorak rekao da je njegov odnos sa Kimom “zaista dobar”, ali ga je pozvao da nastavi sa opredeljenjem za denuklearizaciju.

– Imamo najmoćniju vojsku koju smo ikada imali, i daleko smo najmoćnija država na svetu, a nadamo se da nećemo morati da je upotrebimo. Ali ako budemo morali, upotrebićemo je – rekao je Tramp.

Tramp je ranije pretio da će baciti “vatru i gnev” na Severnu Koreju i ismevao Kima kao “maloga raketnog čoveka” kada je 2017. godini izvršio niz testova oružja s ciljem izgradnje nuklearno naoružanih raketa sposobnih da dostignu američki kontinent.

Ali, njegov komentar u utorak o mogućoj upotrebi vojne sile razljutio je Severnu Koreju jer on u poslednje vreme nije izgovarao takve pretnje, već je Kimu delio pohvale. U septembru prošle godine Tramp je Kima nazvao “vrlo otvorenim” i “sjajnim” i rekao da su se on i Kim “zaljubili”.

Kim je ranije nazvao Trampa “mentalno poremećenim starcem”.

Državni mediji Severa su danas objavili niz fotografija Kima kako jaše konja po snežnoj planini Pektu zajedno sa suprugom i sa svijim zvanlčnicima, svi na belim konjima.

Kim se poslednji put na konju popeo na tu planinu, najvišu na Korejskom poluostrvu, sredinom oktobra.

– Imperijalisti i klasni neprijatelji sve luđe pokušavaju da podriju ideološki, revolucionarni i klasni položaj naše stranke. Uvek ćemo živeti i raditi u borbenom duhu (planine) Pektua – rekao je Kim u očiglednoj referenci na SAD i Južnu Koreju.

Pregovori o nuklearnoj aktivnosti mesecima su u zastoju, a Severna Koreja pokušava da izbori velike olakšice od sankcija i garancije spoljne bezbednosti u zamenu za delimičnu denuklearizaciju. Kim i Trump sastali su se tri puta.

Ministarstvo spoljnih poslova Severa upozorilo je u utorak da je sasvim na Sjedinjenim Državama da odaberu koji će “božićni poklon” dobiti od Severa. Zvaničnici Severne Koreje ranije su rekli da od toga ša će SAD preduzeti zavisi da li će Severna Koreja ukinuti svoj moratorijum na rakete dugog dometa i nuklearne probe.

Prošle nedelje, Severna Koreja je isprobala isaljivanje projektila iz, kako je rekla, “super velikih” višecevnih lansera raketa, za koje je vojska Južne Koreje rekla da su pale kraj istočne obale Severne Koreje.

Zvanična severnokorejska novinska agencija KCNA je danas najavila da će Centralni komitet vladajuće Radničke partije krajem decembra razmotriti “ključna pitanja” u kontekstu “promenjene situacije u zemlji i inostranstvu”.

Kim je u ponedeljak posetio okrug Samdjijon u podnožju planine Pektu da bi prisustvovao svečanom završetku radova kojima je tamošnji grad pretvoren u “simbol moderne civilizacije”, javila je KCNA. Tamočnji grad ima muzej porodice Kim, skijašku stazu, kulturne centre, školu, bolnicu i fabrike.

Samđijon je bio jedan od glavnih građevinskih projekata koje je Kim pokrenuo u nastojanju da poboljša životni standard svog naroda i ojača svoju vladavinu. Niz građevinskih projekata je viđeno kao demonstracija njegove vlasti uprkos međunarodnim sankcijama od kojih se očekivalo da će smrviti privredu Severne Koreje i prinuditi ga da digne ruke od svog nuklearnog programa.