KIM DŽONG UN U KOMI? Sudbina Severne Koreje zavisi od ove osobe

Nekadašnji saradnik pokojnog predsednika Kim Dae Junga tvrdi da je lider Severne Koreje pao u komu nekoliko dana pošto je vlast predao mlađoj sestri.

printscreen/youtube.com/KBS World

Južnokorejski mediji prenose tvrdnje Čang Song Mina da je Kim Džong Un u “komi, ali da je i dalje živ”.

– Kompletna struktura predaje ovlašćenja još uvek nije formirana, zbog čega ovaj vakuum sa Kim Jo DŽong neće dugo potrajati – rekao je on.

Nekoliko dana ranije, Nacionalna obaveštajna služba (NIS) saopštila je da će Kim Džong Un i dalje imati “apsolutnu izvršnu vlast” ali da će postepeno prebacivati ovlašnćenja sestri Kim Jo Džong kako bi “smanjio stres”.

Severnokorejski vođa, za koga se veruje da ima 36 godina, viđen je svega nekoliko puta ove godine što je izazvalo brojne spekulacije o njegovom zdravstvenom stanju.

Sve glasine su prestale kada se pojavio na otvaranju fabrike đubriva u blizini Pjongjanga.

Zanimljivo je i da neki zapadni eksperti veruju da je Kim, i pored toga što ga smatraju diktatorom, jedan od najstabilnijih lidera koji je ta zemlja imala. Razlog tome je, smatraju oni, to što se kao student na zapadu “potpuno pozapadnjačio”.

Kim zna da su “nuklearna oružja osiguranje da će njegov režim ostati na snazi, ali on neće povući okidač, jer zna da bi to rezultiralo uništenjem Severne Koreje” što možda ne bi bio slučaj sa nekim drugim na vlasti, rekao je britanskom Miroru Kris Mikul, autor knjige “Moji omiljeni diktatori”.loading...