KIM ‘LUD’ OD BESA: ‘U ime PRAVDE izvršićemo NUKLEARNI UDAR na Južnu Koreju i SAD!’

Kim Džong Un
Printscreen/Youtube

Severna Koreja zapretila je danas "preventivnim nuklearnim udarom pravde" protiv Južne Koreje i SAD, ukoliko te dve zemlje sprovedu za ponedeljak planirane zajedničke vojne vežbe, javila je agencija Frans pres, pozivajući se na saopštenje Vrhovne komande Narodne armije Koreje, prenosi "Blic", a pišu agencije.

 

Severna Koreja je pre dva dana obacila sankcije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kao “nepravedne, nezakonite i nemoralne” i zapretila da će i dalje da jača svoj nuklearni arsenal.

 
“Jačanje našeg nuklearnog arsenala je legitiman način ispoljavanja našeg prava na samoodbranu, što će se nastaviti sve dok bude trajala neprijateljska američka politika”, saopštilo je tada severnokorejsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Prethodno je severnokorejski lider Kim Džong-Un naredio da nuklearni arsenal njegove zemlje bude u pripravnosti kako bi mogao da bude upotrebljen u bilo kom trenutku.

Lider Severne Koreje je, kako je prenela KCNA, rekao da Pjongjang “mora da bude stalno spreman da ispali nuklearne bojeve glave u svakom trenutku”.

Severna Koreja je u četvrtak, samo nekoliko sati nakon što je Savet bezbednosti UN odobrio najstrožije dosad sankcije protiv Pjongjanga, ispalila u more šest projektila kratkog dometa, saopštilo je Ministarstvo odbrane Južne Koreje.

Ministarstvo je navelo da su projektili, sa dometom od 100 do 150 kilometara, ispaljeni u Istočno more.