U Severnoj Koreji zovu je narodna spikerka. U Zapadnim medijima poznata je kao "vesnik propasti". Spikerka državne televizije Severne Koreje Ri Čun-he uživa posebno poverenje Kim Džonga Una, zbog čega je zadužena za prezentovanje najvažnijih vesti, poput današnje vesti o još jednoj nuklearnoj probi.

 

Ri je zvanično u penziji i to već četiri godine, ali i dalje sve važne događaje najavljuje isključivo ona. Prvi put pojavila se pred kamerama davne 1974. godine, i od tada do danas jedno je od najprepoznatljivijih lica severnokorejskog režima. Njen glas se može čuti u brojnim propagandnim video-snimcima severnokorejskog državnog aparata.

 
Ri Čun-he bila je ta koja je 1994. godine naciji morala da saopšti tužnu vest da je umro Kim Il Sung, a uvek ozbiljna Ri je gotovo jecala uživo u programu kada je 2011. gladaocima saopštila da je ovaj svet napustio “dragi vođa” Kim jong Il.

Danas, 72-godišnja voditeljka u daleko boljem raspoloženju i u tradicionalnoj korejskoj nošnji hanbok, obratila se naciji – da joj saopšti radosne (?!) vesti o uspešnom petom i najjačem testu nuklearne bombe koju je vojska Severne Koreje izvela.

– Naši nuklerani eksperti testirali su najrazvijeniju nuklearnu bojevu glavu na severnom terenu za testiranje. Naša partija čestita našim nuklearnim naučnicima na uspešnom testiranju nuklearne bojeve glave – rekla je vidno zadovoljna Ri.

Iskusna spikerka pri čitanju važnih saopštenja koristi pune nazive poput “Demokratska Narodna Republika Severna Koreja je testirala bojevu glavu…”, a ima i neverovatnu sposobnost da preobrati glas dok čita vesti: od žalosnog, melodramatičnog i nežnog, pa do onog pretećeg.loading...