Kineskinja iz Beograda otkriva: “Postoji samo JEDAN PREDMET koji nikako NE SMETE POKLONITI za “našu” Novu godinu”

Kineska nova godina
Dnevno.rs/Kolaž

Kineska Nova godina počinje danas - 28. januara i ovo je godina crvenog vatrenog petla. Šta to tačno znači pitali smo "beogradsku Kineskinju" Čeo Lin.

 

  

Zabranjeno svako kopiranje i prenošenje ovog teksta ili nekog njegovog dela bez linkovanja ka portalu Dnevno.rs.

Svako ima svoje običaje kojima obeležava praznike. Tim povodom, o darivanjima i verovanjima koje Kinezi imaju za svoju Novu godinu razgovarali smo sa Čeo Lin, Kineskinjom koja već šest godina živi i radi u Beogradu.

Za početak, Lin nam je rekla da je kineska Nova godina veliki praznik koji se izuzetno poštuje u njihovoj kulturi.

Mi smo nekada svake godine odlazili u svoju domovinu da tamo uz porodicu i prijatelje proslavimo ovaj veliki praznik. To je za nas zaista veliki događaj. Međutim, u poslednje dve godine ostajemo u Beogradu, jer nemamo dovoljno novca za put, koji je skup – priča za Dnevno.rs ova simpatična Kineskinja.

Lin objašnjava da postoji velika razlika između slavljenja kineske Nove godine u Kini i ovde.

– U Kini je to veliki događaj, izgleda kao festival, uvek budu prepune ulice ljudi, bogat program… videli ste sigurno tv priloge o ljudima koji se maskiraju u životinje, vesele povorke koje idu ulicama i činjenicu da svuda dominira crvena boja. Mi ovde to nemamo, i kada je proslavljamo ovde to je uvek manje primetno. Dočekamo je u kući sa porodicom bez velike buke. Konkretno, moja porodica ne radi sedam dana u toku dočeka i slavljenja Nove godine – kaže naša sagovornica.

 

U pripreme za Novu godinu uključeni su svi ukućani.

Običaj je da se nekoliko dana uoči Nove godine cela kuća očisti i ukrasi crvenim papirnim ukrasima, koji su simboli za sreću, uspeh, ljubav i zdravlje . U tome bi trebalo da učestvuje cela porodica, uključujući i decu. Na taj način se izbacuje nesreća. U mom slučaju, to radimo samo muž i ja pošto je naš sin Petar mali, ima samo dve godine – objašnjava nam gospođa Lin.

Važno je da se novogodišnja noć dočeka što bučnije, jer se na taj način teraju duhovi.

– Po pravilu treba da se izađe na ulicu ili ispred vrata kuće i da se bacaju petarde što više, jer buka plaši zle duhove pa ih na taj način teramo. U kući se sluša muzika i peva, da bi se prizvala radost i sreća – kaže nam ova šarmantna dama.

Što se hrane tiče, na prazničnoj trpezi pretežno se nalazi riba, ali i ostale vrste mesa.

– Običaj je da se za novogodišnji ručak jede riba, ona predstavlja bogastvo. Takođe, ne sme se odmah pojesti cela riba, već se ostavlja malo sa strane jer to po verovanju donosi izobilje preko cele godine. Uz ribu tu su i ostale vrste mesa, nacionalni specijaliteti i naravno kolači – priča nam o kineskim običajima ova mlada žena.

Kada je reč o poklonima, tu postoje određena pravila koja se moraju poštovati.

– Važno je da se poklon daje upakovan u crveni papir. U krugu porodice obično se poklanja novac, u zavisnosti od mogućnosti, ali tu su i ostale uobičajne sitnice. Ono što se nikako ne sme pokloniti je sat jer on simbolizuje prolazak vremena. Ako ga nekome darujete to se može shvatiti kao da toj osobi želite smrt, pa mu odbrojavate vreme – skreće nam pažnju naša sagovornica.

 

Običaj je i da se prvog dana kineske Nove godine nosi potpuno nova odeća, kao simbol promene i rađanja nove godine. Kinezi su je mesecima ranije pripremili i pažljivo čuvali, a danas će u njoj prošetati gradom, obići rođake i prijatelje i jedni drugima čestitati praznik.

Svi ukućani prvog dana kineske Nove godine moraju biti kompletno obučeni u novu odeću i obuću, uglavnom crvene boje, mada i druge dolaze u obzir. Odeća samo nikako ne sme biti bela ili crna, jer su te boje kod nas simbol smrti – ukazuje nam na ova pravila gospođa Lin.

Praznično jutro počinje sa poljupcima i poklonima, a ostatak prazničnih dana provodi se u posetama bliskim ljudima.

– Ujutru svi čestitamo jedni drugima, predamo poklone i budemo zajedno ceo dan. Već sutradan je običaj da se ide u posetu familiji i prijateljima, kako bi nam cela godina bila puna ljubavi i druženja – završava priču o kineskim novogodišnjim običajima naša “beogradska Kineskinja”.

Srećna kineska Nova godina!