KINESKI POLICAJCI POČELI DA PATROLIRAJU: Nakon Beograda, pojavili se i na ulicama OVOG GRADA

Novosadskim ulicama od juče, uz srpske patroliraju i kineski policajci, u mešovitim patrolama, a na osnovu sporazuma koji su u Beogradu nedavno potpisali kineski ministar javne bezbednosti Džao Kedži i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Beta

Srpsko-kineska patrola u kojoj su dva kineska policajca i srpski policajac i policajka viđena je u centru Novog Sada, u Dunavskom parku i na Keju, delovima grada u kojima ima najviše turista.

Kako je najavljeno, reč je o pilot-projektu, u kojem će se šest policajaca iz Kine smenjivati u patrolama u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu.

Kineski policajci nisu naoružani i nemaju nikakve posebne nadležnosti, već im je zadatak da tokom patrola u Novom Sadu, Beogradu i Smederevu, gde je najveći broj kineskih turista, pomognu u komunikaciji sa njima ne samo zbog jezika, već i zbog toga što je međunarodna praksa pokazala da su građani otvoreniji za saradnju kada vide predstavnike svoje zemlje, preneli su ranije mediji.

Stefanović je ranije rekao da se broj kineskih turista koji posećuju Srbiju stalno povećava i da se do kraja ove godine očekuje porast od gotovo 40 odsto u odnosu na prethodnu, zbog čega je, kako je naveo, rad zajedničkih patrola izuzetno značajan, jer će doprineti lakšoj komunikaciji i većoj bezbednosti.loading...