“KLANJAM SE SRPSKOM NARODU”: Ansambl “ALEKSANDROV” dobio park u centru Beograda! (VIDEO)

Aleksandrov
wikipedia.org

Rukovodioci ruskog i srpskog vojnog ansambla "Aleksandrov" i "Stanislav Binički" Genadi Sačenjuk i Svetozar Vasilevski otkrili su danas spomen ploču sa imenom ansambla "Aleksandrov" po kojem će od danas park u centru Beograda nositi ime. Na imenovanju parka intonirane su himne Srbije i Rusije.

 

Spomenik caru Nikolaju II – Nalazi se u parku Aleksandrov u Beogradu u Ulici kralja Milana, gde je bila ambasada Carevine Rusije (FOTO: Wikipedia.org)

Ministar kulture Vladan Vukosavljević rekao je da je velika tragedija koja je decembra prošle godine pogodila ansambl “Aleksandrov”, kada su u avionskoj nesreći stradala 64 njihova člana, podstakla Srbiju da park imenuje po tom ruskom orkestru.

Tragedija u Crnom moru: Pao ruski avion, poginuli ČLANOVI HORA CRVENE ARMIJE (VIDEO)

On je rekao da je taj ansambl veliki prijatelj srpskog naroda i da je bio sa Srbijom u teškim trenucima.

Ministar je rekao da su kulturna jezgra dva naroda bliska i da je kulturna saradnja Srbije i Rusije veoma laka, a da dve zemlje ne sede na jednoj ili dve stolice već da sede zajedno “na prestolu slovenske kulture”.

On je izrazio uverenje da će Beograđani u noćnim šetnjama parkom iz krošanja drveća moći da čuju “anđeoske glasove hora Aleksandrov”.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin rekao je da je Aleksandar Vasiljevič Aleksandrov po kojem je nazvan ansambl bio, ne samo veliki umetnik već i autor himne SSSR i pesme Sveti rat (Ustaj slavenski narode).

USTAJ, OGROMNA ZEMLJO! Kada saznate kako je nastala NAJLEPŠA RUSKA RODOLJUBIVA PESMA suze će vam same poteći

Genadi Sačenjuk je rekao da Srbiju i Rusiju ujedinjuje bratsko prolijatljstvo i izrazio zahvalnost Srbiji na tome što je pokazala saosećanje sa njihovim gubitkom.

Želim vam dobro zdravlje, uspeh i mir. Duboko se klanjam čitavom srpskom narodu, rekao je Sačenjuk.

Minutom ćitanja predstavnici Vlade Srbije, dva vojna orkestra, ruske ambasade i građani koji su došli na otvaranje odali su počast članovima orkestra koji su poginuli prošle godine.

 

Hor orkestra “Aleksandrov” izveo je pesme “Sveti rat”, “Tamo daleko”, “Aleksandrova pesma” i “Dan pobede”, a ansambl “Stanislav Binički” kompoziciju “Beograde”.

Orkestar “Aleksandrov” izvodi više od 2.000 numera klasične muzike, sovjetskih i ruskih pesama, narodnih igra, ali i popularne muzike. U Srbiji su nastupali 11 puta, a poslednji put 2015. u okviru turneje po zemljama u čijem je oslobođenju učestvovala Crvena armija.

Oni će i večeras u 20.00 održati koncert u Centru Sava.

Predstavnici Vlade Srbije i ruski ambasador zasadili su breze u Parku “Aleksandrov”.