KLIMA DIŽE RAČUN ZA STRUJU “U NEBESA”: Jedna greška može da vas košta i 8 HILJADA VIŠE MESEČNO

Prosečan račun za struju od oko 3.000 dinara mesečno biće i duplo veći ukoliko vam klima uređaj uključen po deset sati dnevno. U zavisnosti da li radi danju ili noću, ali i od proizvođača, račun može da iznosi i do 8.000 dinara.

Pixabay

Klima uređaj troši kilovate isto kao i grejalica ili TA peć, a s obzirom da rade tokom dana kada je struja i četri puta skuplja, nije ni čudo što se računi uvećavaju.

Računica, ali i zvanične informacije Elektrodistibucije Srbije (EDB) pokazuju da najgore prolaze oni koje klima ubaci u “crvenu” najskuplju zonu. Tada stiže i vreo mesečni račun do približno 8.000, za deset sati rashlađivanja klimom “dvanaesticom”.

U toku dnevne “zelene” tarife, vaš račun će iznositi nepunih 3.000 dinara. I hlađenje u “plavoj” zoni nije jeftino. Koštaće vas približno 4. 000 za isti broj sati hlađenja. Dakle, ispostavlja se da je klima pravi luksuz.

Kako uštedeti?

Ove godine, čini se, mnogo smo ranije nego svih prethodnih počeli intenzivo da uključujemo klimu. Vreli talas koji nas je iznenadio već u junu, učinio je mnoge račune za struju većim i pre nego što nam je došlo pravo leto. Rashlađenim prostorijama je teško odoleti, ali kada stigne račun postaje papreno vruće.

Može se uštedeti ako se klima umereno koristi, a veliki uticaj na potrošnju ima i kvalitet i proizvođač samog uređaja.

Mesečni utrošak struje za uključivanje klime do deset sati dnevno svakog dana

  • Zelena zona od 1.920 – 2.560 dinara
  • Plava zona od 2.880 – 3.840 dinara
  • Crvena zona od 5.760 – 7.680 dinara

Zabluda je da će se manje struje potrošiti ako češće isključujete klimu. Za efikasnije hlađenje i manji utrošak energije bolje je da radi punom brzinom tokom celog dana. Umanjiće se račun, a soba će biti konstantno hladna.

Za još efikasniju uštedu, preporuka je da se klima podesi na višu temperaturu, te da razlika između temperature spolja i u prostoriji ne bi smela da bude više do 7 stepeni.

Građani koji sebi ne mogu da priušte ovaj luksuz hlađenja, uvek su tu i isprobane metode poput otvaranja prozora i pravljenja promaje, a dosta pomaže i sađenje visokih stabala, trave i ostalog zelenila.