KLIMA UREĐAJI PONOVO RADE U PREVOZU: Biće uključeni samo pod ovim uslovom

Zbog najavljenih visokih temperatura vazduha u narednim danima počeće da se koriste klima-uređaji u vozilima javnog prevoza putnika, u skladu sa preporukama Gradskog zavoda za javno zdravlje u cilju sprečavanja obolevanja i širenja kovida 19, saopšteno je iz Sekretarijata za javni prevoz grada Beograda.

Pixabay.com

Kako se navodi u saopštenju, Sekretarijat za javni prevoz je naložio prevoznicima, na osnovu preporuka za primenu mera pri korišćenju klima-uređaja u vozilima dobijenih od Gradskog zavoda za javno zdravlje, da sprovedu i poštuju posebne mere pri korišćenju uređaja za rashlađivanje vazduha u vozilima javnog prevoza putnika na teritoriji grada Beograda.

Dodaje se da će podešavanje režima rada klima-uređaja u vozilima biti takvo da udeo vazduha koji se zahvata iz spoljašnje sredine bude što veći, uz optimalnu kombinaciju sa prirodnom ventilacijom.

Kako se ističe u saopštenju, optimizacija rada klima-uređaja znači da se koriste samo u uslovima kada je temperatura spoljašnjeg vazduha veća od 28 stepeni Celzijusa i to na način da temperatura u vozilu bude za pet stepeni niža, uz podešavanje snage ventilatora klima-uređaja na minimum.

– Na terminusima (okretnicama) u toku trajanja pauze, a najmanje pet minuta, neophodno je vršiti provetravanje vozila sa otvorenim vratima i “ispiranje” celog ventilacionog sistema klima-uređaja sa podešenom snagom ventilatora na maksimum. Takođe, potrebno je vršiti dezinfekciju filtera klima-uređaja najmanje jednom dnevno, na početku ili na kraju dnevne upotrebe vozila – navedeno je u saopštenju Sekretarijata za informisanje.

Dodaje se da su navedene mere efikasne isključivo uz striktno poštovanje već važećih mera za korišćenje javnog linijskog prevoza putnika u vreme trajanja epidemije koronavirusa, odnosno obavezno nošenje zaštitnih maski koje pokrivaju usta i nos, održavanje fizičke distance i druge preporuke.loading...