KLJUČNI VIKEND PRED NAMA: Od ova dva dana zavisi ŠTA NAS ČEKA U PONEDELJAK

U Srbiji je prema poslednjem preseku bitku sa kovidom 19 izgubilo još 39 pacijenata. Registrovano je 4.826 novih slučajeva zaraze koronavirusom od kojih je najveći broj u Beogradu - 1.185.

Pixabay.com

Na jučerašnjoj sednici Krizni štab predloženo je da se od ponedeljka, ukoliko za vikend ne bude naglih povećanja broja novozaraženih, dozvoli otvaranje ugostiteljskih objekata u baštama i na otvorenom. Predloženo je i da se radno vreme svih objekata, uključujući one koji već rade i one koji će biti otvoreni, produži maksimalno do 22 časa.

Svi srednjoškolci i stariji osnovci ostaju do daljeg na onlajn nastavi.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je nakon sednice da je epidemijska situacija u ovom trenutku i dalje vanredna, da je broj novozaraženih stabilan, ali visok i da od situacije za vikend zavisi primena novih mera.

Napomenuo je da će uslovi za ugostiteljske objekte biti tačno definisani tokom vikenda i najkasnije u nedelju obelodanjeni.

Najavio je da će tek biti razmotreno koliko će građana moći da prime bašte, odnosno da li će se gledati kvadratura bašte, da li će moći da se iskoristi 40 ili 50 odsto površine…

Ministarka za rad, socijalna i boračka pitanja Darija Kisić Tepavčević je nakon sednice, apelovala na građane koji se nisu vakcinisali da iskoriste dobrobit dostupnosti vakcina.

Naglasila je da putovanje ne treba da bude razlog da bi se neko vakcinisao, već da to treba biti smatrano sredstvom borbe protiv epidemije.

Marko Ercegovac, direktor Urgentnog centra rekao je za RTS da je epidemijska situacija vrlo ozbiljna i apelovao na građane da se vakcinišu.

“Apelujem da se ljudi vakcinišu, a sa druge strane molim na razumevanje građane da moraju da sačekaju ako nisu najhitniji”, istakao je Ercegovac.

Masovna vakcinacija se nastavlja na više punktova širom zemlje, a sinoć je na beogradski aerodrom “Nikola Tesla” stigao prvi kontingent vakcina iz Kovaks mehanizma. U Srbiju je na ovaj način dopremljeno 57.600 doza vakcina “Astra-Zeneke”.

Svi zainteresovani građani mogu da iskažu interesovanje za vakcinisanje protiv kovida 19 pozivanjem broja 0800 222 334 i preko preko portala e-Uprave na kome su dostupne i nove usluge vezane za vakcinisanje – “propušten termin za vakcinaciju” i “potvrda o vakcinaciji”.

ZAVRŠENA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Doneta VAŽNA ODLUKA koja se odnosi na rad kafića