“Klopku moramo da izbegnemo”: Vučić govorio o pritiscima sa kojima se suočava Srbija

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da je tokom dana imao višesatne razgovore kako sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, tako i sa ambasadorima zemalja Kvinte nakon odluke Prištine da ne dozvoli održavanje izbora zakazanih za 3. april na teritoriji KiM. Predstavnici Srba za KiM za petak najavljuju mirne proteste, a predsednik Vučić poziva na dodatno strpljenje.

Printscreen/RTS

Predsednik Vučić je tokom obraćanja medijima rekao da su predstavnicima Srba sa KiM gotovo jednoglasno tražili da istupe iz svih prištinskih institucija, ali i da 435 policajaca na severu napusti regionalnu policiju.

– Ja sam ih zamolio samo, postavio jedno pitanje – ok, uradimo to danas, šta je dan posle? Nije problem, prebacićemo na sebe finansijski teret ali dan posle je plašim se da bismo mogli da uđemo u začarani krug ratnih sukoba bez kraja i zato sam zamolio za dodatno strpljenje i da nastavimo razgovore oko 8, 9. aprila – kaže Vučić.

Dodao je i da je o odluci Prištine obavestio ambasadore zemalja Kvinte od kojih, kako kaže, očekuje oštru osudu.

– Ambasador Rusije je potpuno razumeo stavove Srbije, otpravnik poslove NR Kine je saslušao i preneo Pekingu sve što sam imao da mu saopštim – rekao je Vučić.

Najavio je da će za izbore 3. aprila biti pripremljena posebna biračka mesta u susednim opštinama u centralnoj Srbiji, na kojima će moći da glasaju građani sa KiM.

Takođe, dodaje, u narednim danima biće još sastanaka sa predstavnicima Srba sa KiM, ali i sa članovima Vlade kako bi se našlo rešenje.

Ukazuje da “neki u regionu igraju igru protiv Srbije”.

– Žele da nas obeleže kao nekog ko je protiv zapadne civilizacije, postavili su zamku, kako bi nam bile uvedene sankcije i da fizički budemo onemogućeni da pomognemo narodu. Tu vrstu klopke moramo da izbegnemo. Pokušavaju da nas uvuku u sukobe, i delovi Podgorice, deo Zagreba, Sarajeva, cela Priština – kaže predsednik Srbije.

Dalibor Jevtić poručio je da će Srbi sa KiM u petak otpočeti sa mirnim protestima nakon odluke Prištine.

Aleksandar Vučić obratio se javnosti nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, razgovora sa predstavnicima Srba sa KiM, kao i sastanka sa ambasadorima Kvinte.