KLUČNA STVAR ZA POPUŠTANJE MERA: Tiodorović otkrio kojoj brojki težimo

Epidemiolog je istakao da je najbitnije da nastavimo sa vakcinacijom u celoj zemlji, sa posebnim fokusom na ljude koji žive u manjim mestima...

printscreen

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović, napominuo je da je naš prvi cilj broj ispod 1.000 dnevno zaraženih, te je otkrio da li će uskoro doći do dodatnog popuštanja mera, kao i kada će konačno biti dozvoljeno ukupljanje većeg broja ljudi.

Epidemiolog je istakao da je najbitnije da nastavimo sa vakcinacijom u celoj zemlji, sa posebnim fokusom na ljude koji žive u manjim mestima.

Pored Lajkovca, Mionice, Tutina i Novog Pazara… opština Doljevac je i dalje daleko od onog procenta koji očekujemo da dostignemo. Na celoj teritoriji Srbije moramo postići makar 50 odsto. Vrlo je važno da nemamo džepove, jer ta mesta mogu postati žarište. U pitanju je informisanje. Lako je u Novom Sadu, Beogradu ili Nišu obavestiti ljude. U manjim mestima je to teže – istakao je dr Tiodorović gostujući na TV “Prva”.

Na pitanje da li će svadbe svadbe konačno moći da se organizuju, kao i da li će biti održane mature, naveo je da su sve opcije i dalje otvorene.

Vrlo je teško dati konkretan odgovor. Moramo sačekati sedam do deset dana, period inkubacije nakon praznika kada se mere baš nisu poštovale. Tada ćemo videti da li ćemo moći da dozvolimo svadbe. Vrlo je važno da shvatimo da i maturske večeri moraju biti organizovane pod posebnim uslovima. Moram biti iskren, ne možemo doneti odluku dok ne vidimo konkretnu situaciju. To će biti tamo kraj maja, početkom juna. Treba da spustimo broj novozaraženih na manje od 1000, idealno bi bilo na manje od 100 dnevno – istakao je Tiodorović i naveo da bismo narednih meseci mogli da očekujemo pozitivniju kao i da smo na dobrom putu što se tiče novog popuštanja mera.