“KNJIGE U RUKE”: Beogradski Sajam od 23. do 30. oktobra

Sajam knjiga
Dnevno.rs/Petar Marković

Međunarodni sajam knjiga biće održan od 23. do 30. oktobra u Beogradu, a počasni gost 61. sajma će biti Iran.

 

Najreprezentativnija književna manifestacija u ovom delu Evrope, Međunarodni beogradski sajam knjiga, ove godine će biti organizovan pod sloganom “Knjige u ruke“, uz učešće više od 450 direktnih izlagača, od kojih će više od 40 izlagača biti iz inostranstva.

Tim povodom u skupštini grada održana je prva konferencija za novinare.

I ove godine, na najposećenijem Sajmu knjiga u regionu, tradicionalno će učestvovati najveći domaći, kao i brojni inostrani izdavači i pisci. Premijerno će biti predstavljena mnoga izdanja, a publika će moći da prisustvuje i brojnim diskusijama i predavanjima o književnosti, izdavaštvu, aktuelnom društvenom trenutku i obeležavanju jubileja.

Tokom osam sajamskih dana poštovaoci književnosti moći će na jednom mestu, pod kupolama sajma, da sagledaju celokupnu ovogodišnju domaću izdavačku produkciju i da, po najpovoljnijim cenama, obnove svoju privatnu kolekciju knjiga najnovijim naslovima domaćih i inostranih izdavačkih kuća, ali i uvek aktuelnim klasicima svetske književnosti.

Veoma bogat prateći program odvijaće se u nekoliko sala za zvanične prezentacije i na štandovima izlagača. U okviru pratećeg programa biće predstavljena nova izdanja i organizovani susreti i razgovori pisaca i izdavača sa čitaocima, knjižarima, bibliotekarima i posetiocima iz zemlje i inostranstva.

Počasni gost 61. sajma će biti Iran. Sajam će otvoriti ministar kulture ove zemlje Ali Janati.

– Sajam je veoma važan za ostvarivanje kulturne saradnje naše dve zemlje. Biće potpisan trogodišnji protokol o uzajamnoj saradnji, a pripremamo i veliki prateći program. Tokom sajma će biti predstavljeno šest knjiga koje su sa persijskog prevedene na srpski, za vreme sajma u Jugoslovenskoj kinoteci će biti prikazano sedam iranskih filmova – istakao je na konferenciji ambasador Irana u Srbiji Majid Fahmir Pour.

Pojedinačne ulaznice koštaće 250, a grupne 150 dinara.