KO ĆE DA JE SPREČI? Dopustila da joj muž ćerkicu pretuče do smrti, lagala policiji, a sad hoće da BEŽI IZ SRBIJE

Fondacija Tijana Jurić danas je apelovala da se oduzmu putne isprave Vesni Firulović kojoj je ukinut pritvor u kom je bila jer nije pokušala da spreči nevenčanog supruga da ubije njeno dvoipogodišnje dete, i potom je u policiji rekla da je dete palo sa terase.

Pasoš
Pixabay.com/Ilustracija

Ta fondacija navela je da okrivljena pored državljanstva Srbije ima i državljanstvo i pasoš Rumunije kao i rodbinu u Austriji te postoji velika mogućnost da će, sada kada joj je ukinut pritvor, napustiti Srbiju kako joj ne bi bilo sudjeno za to krivično delo u skladu sa evropskom konvecijom o ekstradiciji.

Tokom istrage, na osnovu obdukcionog nalaza devojčice Lune utvrdjeno da je u noći izmedju 26. i 27. maja ove godine očuh Zoran Albić satima tukao, navode iz fondacije i dodaju da je za to vreme majka Vesna Firulović bila ispred kuće, i kako je priznala, ništa konkretno nije uradila kako bi spasila sopstveno dete.

Istragom je takodje utvrdjeno, a majka je verbalno potvrdila, da nakon što je videla da joj dete ne daje znakove života nije uradila ništa. Nakon smrti deteta, majka je dva sata sa očuhom razgovarala o tome šta se dogodilo, potom su sakrili tragove i odveli dete u dom zdravlja gde su dežurnim lekarima saopštili da je dete palo sa terase – piše u saopštenju.

Podsećaju da je Više javno tužilaštvo u Negotinu podiglo optužnicu protiv Zorana Albića za teško ubistvo deteta – za koje se može izreći kazna od 40 godina zatvora, a za majku za krivično delo napuštanje nemoćnog lica za koje se može izreći kazna zatvora od osam godina.

U optužnici Više javno tužilaštvo u Negotinu tražilo je produženje pritvora i za očuha i za majku koja je videla da joj vanbračni suprug udara dete ali nije ništa učinila da to spreči.

Medjutim, pritvor majke je ukinut, te ovim povodom iz Fondacije apeluju da se Vesni Firulović oduzmu putne isprave kako ne bi otišla u Rumuniju i tako se oslobodila sudjenja za ovo krivično delo.