Ko će s kim? Sastavljanje Vlade od PONEDELJKA

Vlada Srbije
Wikipedia

Mandatar počinje konsultacije sa strankama o formiranju ministarskog tima. Na pregovore dolaze SPS-JS i SVM, ostali tvrde da nisu dobili poziv.

 

Mandatar Aleksandar Vučić od ponedeljka će započeti razgovore sa predstavnicima stranaka o formiranju buduće vlade, saznaju “Novosti”. Za sada je izvesno da će na pregovore ići socijalisti, kao i SVM, čije je učešće u Vladi već potvrđeno. U ostalim strankama kažu da još nisu dobili poziv.

Koaliciju SPS-JS, koja će prva doći u sedište SNS na sastanku će najverovatnije, pored lidera socijalista Ivice Dačića, predstavljati i njegov zamenik Aleksandar Antić, kao i prvi čovek JS Dragan Marković Palma.

Potpredsednica ove stranke Slavica Đukić Dejanović kaže da će se o konkretnim predlozima i rešenjima za određene funkcije raspravljati ukoliko bude postignut dogovor o ulasku SPS u Vladu: “U tom slučaju bismo o imenima razgovarali na sednicama Glavnog odbora i predsedništva koje bi trebalo da budu održane tokom sledeće nedelje.”

Jovan Najdenov iz LDP kaže da ova stranka nije dobila poziv od mandatara i da će, čim se to dogodi, obavestiti javnost. I u SDS kratko odgovaraju da poziva zasada nema.

Predsednik SRS Vojislav Šešelj, za “Novosti” je rekao da će o tome da li treba ići na razgovore sa Vučićem i ko će u njima učestvovati odlučivati predsednički kolegijum stranke kada i ako dobiju poziv.

Poziv nije stigao u DSS, ali predsednicu ove stranke Sandu Rašković Ivić to i ne čudi jer je, kako nam je rekla, već javno poručila da mu se neće odazvati: “Mandatar ne treba da radi posao predsednika Republike na čiji poziv smo se odazvali i otišli na razgovore. Ovo nije po Ustavu, već uzurpiranje moći. Vučić će stavove sa DSS imati priliku da ukrsti u Skupštini, a ne na svom kanabetu.”

Njen koalicioni partner, lider Dveri Boško Obradović kaže da je spreman za sastanak, ukoliko ga Vučić pozove.

– Izneću mu svoje viđenje politike koju bi trebalo da vodi buduća vlada i predstaviću mu naših 10 tačaka o prioritetima i rešavanju ključnih problema u Srbiji – rekao je Obradović.

U DS su nam rekli da još nisu dobili poziv budućeg premijera, dok u LSV u utorak nisu želeli da govore o konsultacijama sa Vučićem.