Ko je devojka koja je PODIGLA ČASNI KRST u Zemunu? Pre nekoliko godina je savladala OPAKU BOLEST, a danas je plivala za njih! (FOTO)

Osamnaestogodišnja Jovana Leposavić iz Beograda pobednik je današnjeg plivanja za krst, održanog u Zemunu, kao centralna takva manifetacija na području Beograda povodom verskog praznika Bogojavljenje.

Beta

Kako je bilo i u ostalim gradovima saznajte klikom OVDE.

“Plivala sam za drugare koji se leče od raka, koji su se izlečili i one koji, na žalost, više nisu sa nama”, rekla je Jovana Leposavić, kojoj je priznanje uručio poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej.

BETA

Ona je, kako je navela, pre nekoliko godina pobedli tešku bolest i  sad se, koliko može, bori za decu koja to sada čine protiv takve bolesti.

U Dunav, nedaleko od Nikolajevske crkve, u kojoj je prethodno patrijarh služio litrugiju, a zatim predvodio litiju, skočilo je približno trista mladića, koji su Jovani prepustili da pobedi u trci, za koju je rečeno, i da nije trka jer su svi učesnici pobednici.

Pre plivanja oni su klekli pred patrijarhom Irinejom i uglas rekli da plivaju – za Srbiju, Republiku Srpsku i Rusiju, a u vodu skočili sa pozdravom prisutnima, kojih je bilo nekoliko stotina, “dogodine u Prizrenu”.

Patrijarh Irinej je, pre početka plivanja, u kraćem obraćanju, rekao da su mir, sloga i ljubav, najpotrebniji i istakao da današnji praznik proslavljamo u miru, uz želju da i budući dani budu takvi.

Poglavar SPC je rekao i da su svi narodi i ljudi “deca Božija” i da treba poštovati “bližnje i daljnje, prijatelje, ali neprijatelje” kako bi i takve, poštovanjem i molitvama, približiti Gospodu i sebi.