KO JE KAKO GLASAO U INTERPOLU: Poznat spisak zemalja koje su podržale Srbiju, CRNA GORA bila uz KOSOVO?!

Mediji su objavili spisak zemalja koje su u utorak glasale protiv prijema Kosova u Interpol, kao i onih koje su bile uzdržane. Zvaničan spisak biće poznat danas.

printscreen/youtube.com/euronews

Podsetimo, o prijemu Kosova u Interpol glasalo se juče na Generalnoj skupštini Interpola u Dubajiu. Sam tok glasanja tekao je ovako – prvo se glasalo u prvom krugu, zatim je određena pauza, pa je usledio i drugi krug.

Prema saznanjima koja prenosi B92, pauza je iskorišćena kako bi prištinska delegacija pokušala da smanji broj prisutnih delegacija u sali pred drugi krug glasanja. Srpski predstavnik ministar Nebojša Stefanović oštro se tome usporotivio, pozivajući se na pravila i statit INterpola, u kom određivanje pauze tokom glasanja ne postoji, ali su se predsedavajući Generalnom skupštinoim Interpola o to oglušili.

U ciframa to izgleda ovako: U prvom krugu “za” prijem Kosova u Interpol glasalo je 76 zemalja, 56 je bilo protv, a 22 uzdržane. Ukupno: Glasale 154 zemlje.

Drugi krug izgleda malo drugačije: Glasalo ukupno 135 zemalja, “za” je bilo 68, protiv 51, uzdržanih 16.

Danas je poznat i spisak zemalja koje su podržale Srbiju, odnosno koje su glasale da se Kosovo ne primi u Interpol, a taj spisak preneli su beogradski mediji.

Naime protiv prijema Kosova glasale su: Južnoafrička Republika, Angola, Argenzina, Azerbejdžan, Belorusija, Bolivija, BiH, Bocvana, Brazil, Kambodža, Kamerun, Čile, Kina, Kipar, Kongo, Kuba, Eritreja, Španija, Grčka, Grenada, Gvineja, Ekvatorijalna Gvineja, Solomonska ostrva, Indonezija, Irak, Iran, Kenija, Kirgistan, Laos, Liban, Malezija, Maroko, Mauricijus, Meksiko, Moldavija, Mongolija, Mozambik, Mjanmar, Namibija, Nešpal, Uganda, Peru, Filipini, Dominikanska republika, DR Kongo, Rumunija, Rusija, Srbija, Sudan, Sirija i Tunis.

Prema za sada nezvaničnim informacijama uz Prištinu su, između ostalih bili: Crna Gora, Slovenija, Hrvatska, Makedonija i Bugarska. Mađarska je bila uzdržana.