Muškarac koj je osumnjičen za teroristički napad u Londonu zove se Kalid Masud, ima 52 godine, rođen je u Kentu i nije osuđivan. Takođe, on nije bio predmet tekuće istrage i nije bilo obaveštajnih podataka koji bi ukazivali na njegovu nameru da izvede napad. Ipak, Masud jeste odranije poznat policiji, zbog nasilničkog ponašanja, napada, narušavanja reda i mira, kao i nedozvoljenog posedovanja oružja. Međutim, nikada nije bio optuživan za zločine povezane s terorizmom...

Kalid Masud je rođen kao Ejdrijan Elms u Kentu i u poslednje vreme živeo je u Zapadnom Midlandsu. Veruje se da je ranije živeo i u Zapadnom Saseksu, Istočnom Saseksu, Lutonu i istočnom Londonu. Iz policije navode da je imao nekoliko tajnih identiteta.

Prvi put je osuđen sa 19 godina, u novembru 1983, a poslednju put u decembru 2003. zbog posedovanja noža. Međutim, nikada nije bio osuđen zbog terorizma

Policija veruje da je Masud automobil, kojim je izvršio napad, iznajmio ranije tokom nedelje u severnom Birmingemu. Rekao je da radi ako “nastavnik”, a BBC ističe da do sada nisu uspeli da dobiju zvaničnu potvrdu da je nekada radio kao kvalifikovani nastavnik u nekoj školi.

Sat vremena nakon što je iznajmio “hjundai” veruje se da je kontaktirao kompaniju i rekao im da mu automobil više nije potreban. Šta se dalje dešavalo dok se nije odvezao do Vestminsterskog mosta gde je uleteo među pešake nije poznato. 

Poslednji put osuđen je sa 38 ili 39 godina. Imajući to u vidu, kako navode, to je prilično kasno za prosečnog mladog besnog čoveka da ostane u svetu kriminaliteta i nasilja. Posedovanje noža može da znači više kriminalnih namera – od pljačke do napada, ali i do samoodbrane.

Namera nije poznata. Islamska država preuzela je odgovornost za napad.

Podsetimo, pet osoba je poginulo, a više od dvadesetoro je povređeno u dva napada koja su se dogodila u Londonu. Vlasti su incidente okarakterisale kao teroristički napad. Stradao je policajac Kit Palmer (48), Aiša Frade i turista iz SAD Kurt Kokran (54) ubijeni su tokom napada, dok je 75-godišnji muškarac preminuo u četvrtak uveče od zadobijenih povreda. Napadač je ubijen kada je nožem napao britanskog policajca, jednu od žrtava.