KO JE ZAPRAVO SVETOZAR ANDRIĆ? Visoki funkcioner opštine Novi beograd optužen za RATNE ZLOČINE (VIDEO)

Iako je prošlo više od godinu i po dana otkako je beogradski Fond za humanitarno pravo podneo Tužilaštvu za ratne zločine (TRZ) krivičnu prijavu protiv Svetozara Andrića, nekadašnjeg generala Vojske Republike Srpske (VRS) i još uvek aktuelnog zamenika predsednika Opštine Novi Beograd, do danas se ne zna da li je Tužilaštvo postupilo po toj krivičnoj prijavi, piše Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

printscreen

– Krajem septembra navršilo se 27 godina od zatvaranja zloglasnog logora Sušica kod Vlasenice u Bosni i Hercegovini, čije je otvaranje naredio upravo Andrić, a kroz koji je prošlo izmedju dve i dve i po hiljade Bošnjaka. U logoru su zatočenici bili sistematski mučeni, silovani i likvidirani, a procenjuje se da ih je 160 pobijeno“, navodi VOICE (www.voice.org.rs).

– Srbija, nažalost, nema nameru da ozbiljno pristupi bilo kakvom sudskom procesuiranju visokorangiranih osoba tokom rata. A Svetozar Andrić je samo jedan od primera – kazala je za VOICE istraživačica Fonda za humanitarno pravo (FHP) Jovana Kolarić.

Objasnila je da je na FHP-ovu urgenciju, iz TRZ-a odgovoreno da je postupajući tužilac otišao u penziju.

– Na našu urgenciju Tužilaštvo je odgovorilo da je predmet preuzeo drugi tužilac zbog penzionisanja prethodnog tužioca, pa se sada ovaj upoznaje sa sadržajem predmeta – navela je Jovana Kolarić.

U krivičnoj prijavi koju je FHP 2. marta 2018. podneo TRZ-u protiv Andrića zbog više zločina počinjenih tokom sukoba u Bosni i Hercegovini navodi se da je on bio komandant Birčanske brigade VRS, a kasnije načelnik Štaba Drinskog korpusa VRS-a.

Navodi se da je Andrić 28. maja 1992. naredio “iseljavanje” bošnjačkog stanovništva iz Zvornika, što je za posledicu imalo odlazak više od 10.000 Bošnjaka, kao i da je već nekoliko dana kasnije, 31. maja 1992. izdao naredjenje o osnivanju logora Sušica u Vlasenici. Logor je postojao sve do 30. septembra 1992.

– FHP u krivičnoj prijavi navodi i da je u maju i junu 1992, brigada kojom je komandovao Andrić proterala bošnjačko stanovništvo iz više od 20 sela u opštini Vlasenica. U martu naredne godine, pripadnici brigade kojom je Andrić komandovao spalili su selo Gobelje u opštini Vlasenica – piše u prijavi.

FHP je podsetio i na činjenicu da je ukazom predsednika Republike Srpske, na doživotnu robiju pravosnažno osudjenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, Andrić 14. jula 1995. imenovan za načelnika Štaba Drinskog korpusa VRS, u vreme dok su još uvek trajale masovne egzekucije Bošnjaka, tokom srebreničkog genocida.

Svetozar Andrić bio je svedok odbrane pred Medjunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ, Haški tribunal) u procesima protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića, gde je izmedju ostalog rekao da mu je “savest čista”.

Pretresno veće MKSJ-a u predmetu Karadžić zaključilo je da je Andriću “tokom svedočenja bilo u interesu da svoje lično učešće u dogadjajima u Zvorniku minimizira“, kao i da njegovo svedočenje u tom pogledu “karakterišu protivrečnosti, evazivnost i pokazatelji neiskrenosti”.

– Imamo tendenciju da se svako pitanje odgovornosti za ratne zločine gura pod tepih. Posebno iz Ministarstva odbrane Srbije imamo tendenciju da to postaje ‘tihi ponos’, kao što kaže ministar Vulin. A kako može biti ‘tihi ponos’ to što je, na primer, Ministarstvo odbrane stalo iza izdavanje knjiga ratnih zločinaca poput Nebojše Pavkovića – upitala je Kolarić.

Svetozar Andrić je od 2016. zamenik predsednika opštine Novi Beograd, a na tu funkciju je izabran kao član Predsedništva Srpske narodne partije (SNP), na čijem sajtu danas više nema njegovog imena.

Podsećamo da je Andrić učestvovao kao svedak odbrane na suđenju Ratku Mladiću.