Ko preživi, pričaće! “DORIJAN” SEJE PUSTOŠ, donosi haos i može da postane NAJJAČI URAGAN U ISTORIJI Amerike

Uragan Dorijan, koji je dostigao jačinu kategorije četiri na skali do pet, jača krećući se zapadno prema Bahamima i američkoj državi Floridi, javlja američki nacionalni centar za uragane.

Beta

Nacionalni centar za uragane u Majamiju saopštio je da se maksimalna jačina vetra jutros pojačala  sa 220 na 230 kilometara na čas.

Jutros oko osam časova (14.00 po centralnoevropskom vremenu) oluja kategorije četiri na istočnoj obali SAD nalazila se 450 kilometara istočno od severozapadnih Bahama i 715 kilometara istočno od Vest Palm Biča na Floridi. Oluja se kreće polako zapadno brzinom od 19 kilometara na sat.

Centar za uragane navodi da oko uragana Dorijan treba da stigne blizu, ili iznad severozapadnih Bahama u nedelju, a blizu istočne obale Floride kasno u ponedeljak. Jaki vetrovi i poplavni talasi opasni po život takođe su mogući duž obala američkih država Džordžije i Južne Karoline do sredine iduće nedelje.

Vlasti na Floridi počele su planiranje obaveznih evakuacija. 

Meteorolozi kažu da je još rano da se predvidi da li će uragan direktno pogoditi istočnu obalu SAD, ili će je samo okrznuti po ivici.