KO SE SEĆA? Zbog Dnevnika kada je objavljen početak bombardovanja i DANAS se steže KNEDLA U GRLU (VIDEO)

Za 11 nedelja poginulo je 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca...

Printscreen/Youtube/Betchkerek

23 godine od početka NATO bombradovanja SRJ, navršavaju se danas. Agresija na Jugoslaviju počela je 24. marta 1999. godine oko osam uveče i trajala 78 dana.

Prema nezvaničnim izvorima je za 11 nedelja poginulo 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca. Teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, zdravstvene ustanove, medijske kuće i vojni objekti.

Sa strepnjom se čekao prvi Dnevnik nakon početka NATO agresije.

– Neprijateljski avioni agresorskih NATO snaga oko 20 časova izvršili su prve raketne napade na našu zemlju. Avijacija NATO-a je u prvom talasu agresije gađala ciljeve u Prištini, Kuršumliji, Danilovgradu, Novom Sadu, Pančevu i Podgorici. Prilikom napada korišćeni su vazdušni prostori Hrvatske, Mađarske i Albanije. Vojne snage severoatlantske alijanse, grubo su narušile teritoriju suverene Jugoslavije i brutalno ugrozili živote njenih građana – bile su reči koje je voditelj izgovorio na početku Dnevnika.

Ilegalna agresija, kako su vlada SRJ i pravni stručnjaci nazvali NATO akciju, usledila je nakon neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu, koji su se vodili u Rambujeu i Parizu februara i marta 1999.

Zemlje učesnice u bombardovanju bile su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka, Francuska, Španija, Italija, Kanada, Turska, Belgija, Holandija, Norveška, Danska i Portugalija. Ustupanje vazdušnog prostora došlo je od strane Austrije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Mađarske, Bugarske i Rumunije.

Bombardovanje je okončano 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, nakog čega je usledilo povlačenje vojske i policije iz pokrajine i ulazak međunarodnih vojnih trupa.