“Ko si ti sada da se ja štrecam?” Episkop Grigorije OŠTRO o dodeli ordena Svetog Save predsedniku Vučiću

Episkop Dizeldorfa i Nemačke Grigorije izjavio je večeras da je dodela ordena predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na proslavi 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve greška koja ne poštuje veličinu tog jubileja.

printscreen

Na primer imate u crkvi zanimljiv, ali dobar običaj da za Božić, Uskrs i velike praznike ne može biti venčanja, zato što bi ili venčanje ili Uskrs bilo važnije. Ili bi venčanje potisnulo tako velik praznik ili bi praznik progutao jedan tako važan dogadjaj venčanja za neke ljude. Tako mi se učinilo da je i to (dodela ordena) jedna stravična greška koja ne poštuje veličinu tog 800-godišnjeg jubileja i sad odjednom tu je jedno orednovanje koje je postalo važnije od osam vekova trajanja srpske crkve u kakvim sve okolnostima i prilikama – rekao je episkop.

On je u emisiji Utisak nedelje ocenio da to samo govori da smo došli u fazu kada niko ne sme biti različit i drugačiji, što je savim suprotno prirodi onoga što je danas svet dostigao.

– Mi moramo da čuvamo različitosti i ne smemo ih potreti nipošto. Ko hoće da potre različitost i sve pokrije svojom ličnošću, ma ko on bio on ustvari pravi podele. To je moj stav, nemojte da unosimo podele – rekao je Grigorije.

Govoreći o sastanku vladika i patrijarha Irineja sa predsednikom Srbije Vučićem i članom predsedništva BiH Miloradom Dodikom u maju ove godine, on je rekao da je krenuo “kolaps” kada je jedan od vladika izneo svoje mišljenje koje je bilo drugačije.

– Neka mala primebda potpuno isključuje sve iz koloseka, jer je neko nešto rekao što nije u saglasnosti i to što je ovaj starac (vladika) rekao izvinite pa mi imamo svoje mišljenje i tu već kreće kolaps – rekao je Grigorije.

On je istakao da je princip po kome ne smeš biti drugačiji i različit strašno opasan.

Povodom navoda Vučića da zna tačno ko je od vladika protiv njega on je rekao da se toga ne plaši.

– Ja znam ko su, jaka stvar. Ko si ti sada da se ja štrecam i plašim što ti znaš ko sam ja. Svako jutro ću ustati i reći ja se ne slažem sa tobom. A to znači da svaki čovek treba i mora da kaže ja sam ja nisam slaba ovca na koju vuk ima pravo. Ja hoću da budem čovek i ličnost i kao takav hoću da izgradjujem zajednicu, a ne kao podanik i sluga, ne kao nebiće već kao biće, ime, kao Grigorije. To je stav koji ja zastupam to je ono što treba da se dogodi ovde – rekao je episkop.

On je kazao da kada ga pitaju koja je strana on kaže da nije nijedna.

Ja sam ja, nikoja strana nisam i hoću da ti budeš ti i da kao takav tu budeš zajedno samnom – rekao je episkop.