KOLAPS I BLOKADA BEOGRADA U NAJAVI: Sutra VELIKI PROTEST, evo ko ga organizuje i gde

Najavljeni skup pijačnih prodavaca, koji protestuju zbog uvođenja elektronske fiskalizacije na pijace, biće održan sutra u 9 časova a nezadovoljni prodavci će se zatim uputiti u protestnu šetnju, usput blokirajući centralne gradske ulice.

Foto: screenshot/youtube.com/UNS Ujedinjeni narod Srbije

Kako je za portal Nova.rs rekao Mirčeta Goločevac, predstavnik Uduženja „Opstanak“, koje organizuje proteste, najavljeni protest biće započet ispred Tržnog centra Ušće.

„Pijačni prodavci iz cele Srbije okupiće se sutra, u sredu, ispred Tržnog centra Ušće. Odatle ćemo, oko 9 časova, krenuti preko Brankovog mosta do Zelenog venca, a onda kroz Terazijski tunel, preko Makedosnke ulice do zgrade RTS-a. Tu ćemo se zadržati neko vreme, jer hoćemo da skrenemo pažnju javnom servisu na sramotno povlačenje pred našim protestima. Nisu izveštavali sa naših skupova i izgleda da ih prava pijačnih prodavaca uopšte ne interesuju“, rekao je Goločevac i najavio dalju rutu protesta.

“Od zgrade RTS-a mi ćemo se uputiti prema Predsedništvu, ispred kog smo i ranije bili. Zatim ćemo ići niz Ulicu kneza Miloša i spustićemo se u Nemanjinu. Od Nemanjine idemo pravo ka Slaviji, gde ostajemo do ispunjenja naših zahteva“, naveo je Goločevac.

Podsetimo, u skladu sa novim Zakonom o fiskalizaciji, koji je stupio na snagu 1. januara 2022. godine, prodavci na pijacama moraće da imaju fiskalne kase. Prelazni rok je od 1. novembra do 30. aprila, što znači da će počev od 1. maja 2022. godine svi morati da izdaju fiskalne račune.

Apsolutna većina pijačnih prodavaca protivi se fiskalizaciji, zbog čega je organizovan niz protesta i zbog čega je predata urgencija Predsedništvu da se ovaj problem reši. Iz Predsedništva su zahteve pijačnih prodavaca prosledili Ministarstvu finansija, međutim, ovaj problem i dalje nije rešen.

Pijačni prodavci najavili su još jedan protest za petak, 15. april. Ukoliko se do tada ne reše njihovi zahtevi, kako su rekli, radikalizovaće proteste i blokirati saobraćajnice širom zemlje.