KOLAPS NA GRANICI: Zatvoreno svih šest graničnih prelaza, kolona duga 30 km

Kolona
Beta

Kolone vozila duge i do 30 kilometara formirale su se na granici između Grčke i Bugarske zbog spora između ove dve zemlje oko kontinuiranih protesta grčkih poljoprivrednika.

 

Zatvoreno je svih šest graničnih prelaza na granici između Grčke i Bugarske, dugoj 472 kilometra.

Sindikati bugarskih kamionidžija besni su zbog protesta grčkih poljoprivrednika koji su doveli do blokade prolaza za teretne kamione, poremetili saobraćaj i naneli ogromne gubitke teretnim kompanijama.

Poručili su da će nastaviti blokadu dok grčki poljoprivrednici ne uklone svoje kamione i oslobode sve puteve ka Bugarskoj.

 

Bugarski parlament izdao je specijalnu deklaraciju u kojoj apeluje na Evropsku uniju da pokrene prekršajni postupak protiv Grčke zbog kršenja evropskih zakona o slobodi kretanja robe.

Granični prelaz Kaluta-Promahonas je od utorka zatvoren za sva vozila, a grčki zvaničnici su u četvrtak naveli da je više od 2.800 vozila zarobljeno na graničnim prelazima između Grčke i Bugarske.

Grčki poljoprivrednici nedeljama su blokirali autoputeve širom zemlje u znak protesta zbog planiranih reformi penzionog sistema grčke vlade za koje kritičari tvrde da će povećati socijalne doprinose na neizdržive nivoe.